Hlavní obsah

RECENZE: Petr Vabroušek ‒ Jak na triatlon aneb Na (první) triatlon s radami nejlepšího českého závodníka

René KujanSport.cz

Petra Vabrouška není třeba nijak zdlouhavě představovat. Z mnohých televizních rozhovorů a reportáží ze závodů si jistě vybavíte světlovlasého chlapíka, který sice podle občanky už patří do kategorie „stará páka“, ale stále si udržuje vzhled nakrátko ostříhaného rošťáckého mladíka. A kdyby jen vzhled. Už dvě dlouhá desetiletí si také k překvapení všech udržuje i takovou formu. Jak jinak si vysvětlit fakt, že po 18 let nenašel v Čechách ani na Slovensku přemožitele na dlouhé triatlonové trati typu ironman? Petr Vabroušek není muž se železnou maskou, ale muž se železným tělem, který pro vás navíc připravil tréninkovou publikaci blížící se svou závažností tíze železa.

Foto: Profimedia.cz

Od koho jiného si nechat poradit než od Petra Vabrouška?

Článek
Fotogalerie

Vabroušek má za sebou dvě stovky dlouhých ironmanů a stovky a stovky kratších závodů. Nenajdete u nás povolanějšího člověka, od nějž byste si chtěli nechat kibicovat do své přípravy na triatlon. Jeho kniha tak činí přátelským a chápavým způsobem. I ironmany ošlehaný Petr si ještě dobře pamatuje na své začátky, a tak se snaží upozornit na všechny své absolvované i další teoreticky možné chyby, aby vy jste se jich dopouštět už nemuseli.

Kniha je rozčleněna na pětici hlavních částí. První tři sledují logiku triatlonových závodů a provedou vás úskalími nejprve plavecké, cyklistické a nakonec i běžecké přípravy. Následuje velký oddíl o umění spojit tyto tři nepříbuzné disciplíny do jediného závodu. Ke slovu přijde nejenom trénink nebo regenerace, ale také výživa, posilování či obskurnosti typu duatlonů, aquatlonů a zimních triatlonů.

Poslední velký oddíl by se také mohl jmenovat Kalendárium triatleta či Receptář nejen na červenec (kdy začíná hlavní sezóna). Tato část je pohlížena prizmatem jednotlivých měsíců a doporučeného rozfázování přípravy, vylaďování, závodění a regenerace.

Už v úvodu knihy se dozvíte krutou pravdu, že plavání bude ve většině případů tím největším peklem. A že bez trenéra to nepůjde. Drsné zjištění. Nicméně i tak si odnesete mnoho nápadů, jak svůj trénink zlepšit, zefektivnit a jak co nejplynuleji navázat na další disciplíny, kde použijete zase úplně jiné svalové partie. Autor vás teoreticky vybaví i na takové záludnosti, jakými jsou přechodová depa nebo řádné závodní vybavení. Nejoblíbenější kapitolou pokročilých borců bude bezesporu ta s 15 zlatými radami, kterak vyzrát nad stagnací. Ano, určitě v knize objevíte i něco, co jste ještě nezkusili.

Až se prokousáte přípravou jednotlivých disciplín, můžete se směle pustit do prvních závodů. Zkušení už jen vyladí možnosti, začátečníci si s autorem knihy dají nějaký „kraťásek". A až už budete v tom pravém záběhu, plynule s Vabrouškem přejdete na jeho celoroční receptář prima triatletích nápadů. Ten vás nenechá chvíli v klidu a provede vás tak říkajíc den po dni celým sportovním rokem.

Vabroušek šokuje nejen svou stálostí na poli železňáků, ale i svými dalšími absolutně antagonistickými výkony. Dokáže zvítězit na ultramaratónské distanci na severním pólu i velmi slušně bodovat ve vyprahlé poušti. Jsem si jistý, že se jeho univerzálním sportovním duchem a talentem můžete mezi jednotlivými listy této knihy slušně nakazit.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Jak na triatlon - Petr Vabroušek
Četli jste Jak na triatlon? Jak se vám kniha líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
20 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
56,4 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
12,7 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
5,5 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
5,4 %
Celkem hlasovalo 55 čtenářů.

Reklama

Související témata: