Hlavní obsah

TEST: Podkolenky CompresSport FullSocks V2 – další body pro váš pohodlný běh

René KujanSport.cz

Teploty už víceméně zůstávají pod nulou, takže bude ten správný čas na pořádné podkolenky, než konečně dostanete pod stromkem ty vlněné, co upletla babička, říkáte si. Nejsou ale podkolenky jako podkolenky. Ty od švýcarského výrobce sice neslibují hřejivost vlny z babiččina beránka, ale na druhou stranu vaše bábi takové 3D vzrušující hrbolky, jako to umí u CompresSportu, určitě neuštrikuje! Přinášíme vám další test vhodného kandidáta na wish-list pro Ježíška.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Běžecké podkolenky CompresSport FullSocks V2

Článek
Fotogalerie

Kdyby Švýcaři zůstali spát na vavřínech, když v roce 2010 poprvé přišli s vymazlenými 3D.Dots, trojdimenzionálními funkčními puntíky na svých ponožkách, asi už by si dnes nezasloužili naši pozornost. Ale oni bděli a společně s desítkami profíků i víkendových bojovníků vypracovávali i něco tak obyčejného, jako jsou ponožky, na stále vyšší úroveň.

Naše redakce už pár párů takových ponožek také měla na noze, puntíkovanou strukturu ocenila i v potu tváře pochválila. Ale tyhle podkolenky jsou přeci jen zase o znatelný krok dál. 3D body jsou ještě výraznější a propracovanější. Někdo je ocení hlavně při výkonech, jiný zase při regeneraci. První účinky ucítíte už hned po navléknutí ponožek. U firmy, která dala technologii podporující svaly jméno, asi není třeba mluvit o tom, že fusky skvěle sedí a kompresí (pořádně si změřte obvod lýtka a délku chodidla, ať si vyberete ty nejsprávnější!). Co je však hlavní, je další znatelný posun ve strukturovanosti a provedení úpletu. V2 v jejich názvu prozrazuje, že jde už o jejich druhou, vylepšenou verzi.

Špičky prstů mají opravdu velkou volnost, v oblasti nehtových lůžek není komprese příliš příjemná ani žádoucí. Takzvaná bezešvá technologie tady znamená, že šev je přítomen, ale je proveden tak, že sice okem vidíte, kudy probíhá, ale v žádném případě jej neucítíte. Nejde nahmatat ani nejcitlivějším prstíkem, vůbec nevystupuje z okolní látky. V oblasti bříšek a začátku prstů už po celém obvodě najdete puntíky různých velikostí. Ty mají mnoho funkcí. Jednak nahrazují dlaně citlivé thajské masérky (akupresurní efekt), jednak přispívají k větší stabilitě nohy v ponožce a ponožky v botě, jednak zlepšují transport vlhkosti a přebytečného tepla. Doma se můžete pokochat i tím, že dobře vypadají. A třeba vám jejich rošťácký vzhled zvedne případnou skleslou náladu.

PLUSY
komprese a podpora pro chodidla i celé podkolení
trojdimenzionální struktura jemně masíruje na těch správných místech
nízká hmotnost
zvýšená odolnost
líbivý design
MÍNUSY
pouze ve třech barvách
HMOTNOST
necelých 62 gramů (pár, velikost 2M)
CENA
1150 korun

Oblouk podélné klenby obepíná pruh látky s vyšším stupněm komprese, což je velmi příjemné a zároveň ponožku pevně drží na chodidle. Bodová struktura zasahuje až těsně k začátku paty. Na její protější straně najdete panel výrazně řidší tkaniny, jehož hlavním úkolem je zbavovat vás přebytečné vlhkosti a tepla. Z přední vnitřní strany holeně navazuje další pole trojdimenzionálních bodíků laskajících místo, kde velmi často začínají zatuhávat vazy. Od kotníků přes achilovky se táhne další trojúhelníkové pole 3D.Dots mající za úkol stabilizovat a jemně masírovat a tím oddalovat únavu či nepříjemné tuhnutí, což oceníte hlavně v terénech náročnějších na práci kotníků.

Přes horní dvě třetiny holeně a z obou stran nejsilnějšího místa lýtek se opět táhnou řidší odvětrávací panely, aby vše zakončily zesílené, avšak stále příjemné okraje. Tuto sezónní novinku výrobce doporučuje i na delší cestování letadlem, nebo i vlakem či autem. Komprese totiž zabrání kumulování tekutin v nejnižších částech těla a zabrání tak otokům. A věděli jste, že v těchto ponožkách regeneruje třeba i Alberto Contador, král Giro d'Italia nebo Tour de France? Tvrdí o nich, že „je to nejrychlejší způsob, jak zregenerovat po dlouhých kopcích". Vybírat je můžete ze tří barevných kombinací, kde převládá černá, bílá nebo červená.

Reklama

Související témata: