Hlavní obsah

TRÉNINK: Prokládaná rychlostní pyramida

Praha

Každý správný trénink má být zároveň malou výzvou a zároveň rozmanitý. To aby si tělo nezvykalo na jednostrannou zátěž, ale dostávalo stále nové a nové podněty, na něž může reagovat svým zdokonalováním. Jeden takový podnětný trénink vám přinášíme i tentokrát. Jeho přínosy zhodnotíte všude tam, kde už budete řádně unaveni, ale budete chtít ještě vyvinout nějakou obstojnou rychlost. Ideální trénink na závodní finiš!

Foto: Profimedia.cz

Schopnost i v únavě vyvinout vyšší rychlost oceníte třeba v závěru závodu.

Článek

Tréninkové pyramidy jsou velice oblíbená a známá věc. Vzestupné, sestupné, oboustranné, kombinované... O pyramidách můžeme hovořit všude tam, kde se v jednotlivých tréninkových setech pravidelně přidává nebo ubírá zátěž. Abychom ale ani v pyramidách nezakrněli, dáme si dnes takzvanou pyramidu prokládanou. Je to standardní princip nakřížený s intenzivním lineárním tréninkem.

Jednoduchou sestupnou pyramidu 3, 2 a 1 minuty běhu na plný plyn doplňuje lineární trénink o délce jedné jednotky 0,5 minuty na plný plyn. A přístupy jsou zkřížené, vzájemně proložené, takže sestupnou pyramidu vždy narušíme jedním konstantním prvkem, než se posuneme o stupeň níže. Mezi jednotlivé části zařazujeme minutový meziklus.

PROKLÁDANÁ RYCHLOSTNÍ PYRAMIDA
zahřátí (klus 15 minut, abeceda, rovinky)
3 minuty naplno
1 minuta meziklus
0,5 minuty naplno
1 minuta meziklus
2 minuty naplno
1 minuta meziklus
0,5 minuty naplno
1 minuta meziklus
1 minuta naplno
1 minuta meziklus
0,5 minuty naplno
1 minuta meziklus
CELÝ CYKLUS OPAKUJEME
výklus (15 minut, lehké protažení)

Celou sérii si ještě jednou zopakujeme. Nezapomínáme ani na důkladné rozcvičení, ani na pořádný výklus na závěr!

Reklama

Související témata: