Hlavní obsah

Posun v kauze biatlonových sester! Po zákazu startu nastal obrat

Praha

Ačkoliv se biatlonová sezona rozjede na začátku prosince ve slovinské Pokljuce, Slováci už řeší dost zásadní problém. Nedokážou se shodnout na podmínkách reprezentačních smluv se sestrami Fialkovými. Přesto svaz obě dvě závodnice přihlásil na 1. kolo Světového poháru, a to i přesto, že Disciplinární komise Slovenského biatlonového svazu (DK SZB) v pátek zakázala oběma dvěma závodit v reprezentačních barvách.

Foto: Sport.cz

Paulina Fialková na dovolené - archivní snímek.

Článek

„Svaz musí podle mezinárodních pravidel přihlásit závodnice 14 dní před prvním startem na soutěž Světového poháru. Do kategorie žen jsme přihlásili Anastázii Kuzminovou, Paulínu a Ivonu Fialkové a Teréziu Poliakovou. Stále totiž očekáváme posun ve věci, že sestry Fialkové podepíšou reprezentační smlouvu," citují slovenská média prezidenta SZB Tomáše Fuska.

Slovenský biatlonový svaz se nemůže se sestrami Fialkovými dohodnout na několika věcech, mezi které kupříkladu patří zakomponování vlastního realizačního týmu, který by měl podle závodnic platit svaz, osobnostní práva sportovkyň a jejich využití či propagování osobních a svazových reklamních partnerů.

Fuska ale ujišťuje, že SZB už všechny požadavky obou sester akceptoval. „Požadavky, které na nás kladly, jsou splněné. Obě navíc už před pár dny převzaly nové kombinézy a odjely na soustředění do švýcarského Lenzerheide."

Největším problémem však stále zůstává rozhodnutí DK SZB, která zakázala oběma závodnicím startovat v reprezentačních barvách. Podle disciplinárky totiž obě nepodepsáním smlouvy porušily rozhodnutí orgánů SZB. „Mohli jsme uložit různé sankce. Jednou z možností je zákaz startu v soutěžích spojených s reprezentací. Pokud smlouvy nepodepíšou, nemohou startovat," řekl člen Disciplinární komise Ľubomír Lepeň.

Sestry Fialkovy se proti verdiktu mohou odvolat. Zda však stihnou první závody v Pokljuce (2. prosince) zůstává s otazníkem.

Vyjádření právního zástupce Paulíny a Ivony Fialkových, společnosti Garant Partner legal, s. r. o.:
„Zákon o sportu jednoznačně určuje, že práva a povinnosti sportovního reprezentanta ´Upravuje předpis sportovní organizace´, což v žádném případě není ´Smlouva o zabezpečení státní sportovní reprezentace´. Předpisem se rozumí jednostranný akt ve formě například Statutu reprezentanta, který po přijetí zákona o sportu zveřejnilo Ministerstvo školství, vědy, výzkumu a sportu přímo s odvoláním se na §29 odstavce 3 zákona o sportu.“

Jedno je ale jisté. Východním sousedům nehrozí, že jejich závodnice budou usilovat o právo reprezentovat jinou zemi, což na Instagramu potvrdila šestadvacetiletá Paulina Fialková. „Na množství návrhů od biatlonových fanoušků, abych šla reprezentovat jinou zemi, chci říct jen to, že i když mi bude upřeno právo reprezentovat svou domovinu, nikdy nebudu reprezentovat jinou zemi. To radši předčasně ukončím sportovní kariéru."

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Happy birthday sis 🎂. #fialky

Příspěvek sdílený Ivona Fialková (@ivka.fialkova),Říj 25, 2018 v 6:11 PDT

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články