Hlavní obsah

Koukalová má nástupkyni! Je výjimečná, už jako z holčičky z ní čišela urputnost, říká o Davidové

Michal Osoba, Pavel NovotnýSport.czPrávo

Do čtvrtka byla poslední českou vítězkou v biatlonovém Světovém poháru, teď se Gabriela Koukalová dočkala své nástupkyně. Senzační triumf Markéty Davidové ze sprintu v Anterselvě sice úřadující mistryně světa v této disciplíně nemohla sledovat, ale měla z něj velkou radost.

Foto: Sport.cz/Vlastimil Vacek a Český biatlon/Petr Slavík

Článek

Jak vás těší, že poprvé od vašeho titulu v Hochfilzenu opět český biatlon slaví vítězství? Zvlášť v sezoně, která se zatím nevyvíjela příliš dobře.

Je super, že se Markéta začíná prosazovat. Zaslouží si to nejen ona, ale hlavně čeští fanoušci, kteří jsou fantastičtí. Vzhledem k jejímu věku se nikdo nemůže divit jejím výkonnostním výkyvům. Jsem ale přesvědčená, že bude nyní každým závodem zrát a její dobré výsledky budou stabilní.

V seniorském týmu jste se nepotkaly, ale vybavujete si, jestli jste Davidovou registrovala jako juniorku?

Já si Markétu pamatuji už jako malou holčičku, ze které čišela neskutečná urputnost. To byl předpoklad pro úspěšnou sportovní kariéru.

Jak těžké je i z vaší zkušenosti ustát první větší úspěchy, aby se z nich člověku nezamotala hlava?

To je jedna z nejtěžších věcí ve vrcholovém sportu. Vlastně ani nevím, jestli jsem to sama zvládla, či nikoliv. Ne nadarmo spolupracují i ti nejlepší světoví sportovci s psychology, kteří jim v těchto situacích pomáhají. Markétě samozřejmě držím palce, aby všechny tlaky okolí ustála.

Davidová je k vám často přirovnávána, je úspěšná v biatlonu, má vedle něj další zájmy, je atraktivní. Vidíte i vy mezi vámi určitou podobu?

To nevím, ale určitě je výjimečná. Jako Markéta Davidová je svá, unikátní a píše svůj sportovní příběh. Nejlepší pro ni bude, když se nějakým srovnáváním vůbec nebude zaobírat.

Reklama

Související témata: