Hlavní obsah

České biatlonové drama: Máme i kritické úseky

Nové Město na Moravě

Světová esa zažívají třaskavé chvíle při bojích o medaile na MS v Anterselvě, biatlonové drama nabývá větších rozměrů i na domácí půdě. Zkraje března musejí být připravené tratě pro pokračování Světového poháru v Novém Městě na Moravě. O hrozbě, že by se závody nakonec nejely nikdo nemluví, ve Vysočina Areně se stále lyžuje, přesto pořadatelé nemají při stávajícím vývoji počasí tak úplně vyhráno.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Davidová během tréninku při jednom z předešlých podniků v Novém Městě na Moravě.

Článek

„Jsou místa, kde je sněhu stále dostatek. Ale máme i kritické úseky," říká sekretář organizačního výboru Jan Skřička pro biatlon.cz. Například v Modříňáku nebo Plačkovci (na lesních úsecích) jsou při dosavadním průběhu zimy podle něj problematická místa. „Nyní se chystáme vyhodnotit, co obleva způsobila a jak vše napravíme," pokračuje Skřička.

Organizátoři musejí tratě upravit tak, aby byly nachystány nejpozději do pondělí 2. března na tréninky. V téhle zimě už zdárně připravili tratě pro lednový lyžařský SP. Museli přitom sáhnout do sněhového zásobníku. Mohou si blahopřát, že ho před časem zřídili.

Foto: Sport.cz

Příprava tratí v Novém Městě na Moravě před letošním běžeckým  SP.

„Máme k dispozici technický sníh, který budeme rozvážet na tratě. Tato zima názorně ukázala, jak prozíravé bylo vybudování obřího sněhového zásobníku. Jsme nesmírně rádi, že tuto výhodu máme," říká dále Skřička. V příštích dnech má ovšem i na Vysočině vystoupat teplota k 10 stupňům Celsia.

Při lednovém Světového poháru v běhu na lyžích novoměstští organizátoři nepřipravili původně plánovaný pětikilometrový okruh. A nerozšířili tratě. A vyplatilo se jim to. „Neudělali jsme to z jediného prostého důvodu. Sníh bychom při současné oblevě ztratili. Naopak jsme vrstvu navýšili a sníh neodtál. Naštěstí byli zástupci lyžařské federace FIS rozumní a souhlasili s tím, že se závodilo na kratší trati. Proto máme stále v řadě míst dostatečnou sněhovou vrstvu a můžeme i při současných nevýhodných povětrnostních podmínkách Světový pohár v biatlonu uspořádat," dodává sekretář organizačního výboru.

Ve čtvrtek 5. března je na programu sprint žen, úvodní disciplína čtyřdenního klání.

Reklama

Související témata: