Hlavní obsah

Ruský biatlon v protiútoku: Očekáváme podporu!

Moskva/Praha

Ruský biatlonový svaz (RBU) se bouří. V dopise zaslaném šéfovi mezinárodní unie Ollemu Dahlinovi a rovněž některým světovým médiím vyčítají IBU nedostatečnou spolupráci, pochopení a podporu v boji s dopingem. Jako příklad uvádějí představitelé RBU nedávnou razii během světového šampionátu v Anterselvě, během níž italská policie prohledala hotelový pokoj Alexandra Loginova a jeho trenéra Alexandra Kasperoviče, který podle AFP použil na šampionátu cizí akreditaci.

Foto: Profimedia.cz

Úspěchy ruského biatlonisty Alexandra Loginova kalí dopingová minulost.

Článek

„Nikdo nám dosud nevysvětlil, jakého provinění se (Loginov) dopustil, jaký článek pravidel IBU porušil," píše se v prohlášení RBU. Ruské velvyslanectví v Římě současně podle agentury DPA uvedlo, že podle předběžných výsledků vyšetřovatelé v zabavených věcech nenašli žádné důkazy o užívání zakázaných látek. Policie si z Loginovova pokoje odnesla mobil a notebook.

Loginov, který se v listopadu 2016 vrátil zpět k závodění po vypršení dvouletého trestu za užití krevního dopingu, vyhrál v únoru při MS v Anterselvě zlato ve sprintu. Po sobotní policejní akci však do závěrečného nedělního závodu s hromadným startem nenastoupil s odůvodněním, že se po výslechu, který trval do ranních hodin, necítí v pohodě.

Už po triumfu ve sprintu řada soupeřů v čele s Francouzem Martinem Fourcadem zpochybnila Loginovovu bezúhonnost. S kritikou se přidala i hvězdná norská bratrská dvojice Johannes a Tarjei Bö. „(Loginov) Bral EPO. Nezaslouží si tu stát," uvedl Tarjei pro televizi NRK.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Alexander Loginov na trati sprintu při mistrovství světa v biatlonu.

Rusové si stěžují na šikanu. Osmadvacetiletý Loginov, který by se měl představit i na nadcházejícím SP v Novém Městě na Moravě, dokonce připustil, že za stávající situace přemýšlí o ukončení kariéry. „Všichni naši závodníci jsou pod dohledem Světové antidopingové agentury, absolvují kontrolní odběry, takže by na ně také mělo být pohlíženo jako na čisté. Případ Loginov však svědčí o něčem jiném. RBU očekává v budoucnu mnohem větší podporu ze strany IBU," píše se v dokumentu podepsaném místopředsedou svazu Alexejem Nušdovem.

Rusko po skandálu se státem řízeným dopingem přišlo v prosinci 2017 o status řádného člena v IBU. Je pouze provizorním členem bez hlasovacího a volebního práva a bez možnosti podávat návrhy. Ruští reprezentanti se nicméně mohou účastnit závodů včetně Světového poháru či mistrovství světa.

Vedení IBU vyjádřilo zklamání nad dopisem, který podle ní „obsahuje nepodložená obvinění a situaci vykresluje v zásadě nesprávně", i rozhodnutím ruské strany list zveřejnit. Jakéhokoliv provinění si IBU není vědoma, uvedla na dotaz DPA.

Reklama

Související témata: