Hlavní obsah

Soukalová si chtěla závod užít, nakonec to byla dřina s moc pěknou tečkou. Vítkovou srazila soupeřka

Chanty-Mansijsk

Ve všech třech závodech při finále biatlonového Světového poháru v ruském Chanty-Mansijsku se Gabriela Soukalová vešla do elitní desítky a ten závěrečný, nedělní na 12,5 km s hromadným startem, dokonce ozdobila stříbrem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gabriela Soukalová.

Článek

„Vyladění formy vyšlo akorát na mistrovství světa, na Sibiři už jsem ze sebe jen vymáčkla zbytek sil, který ještě zůstal. Že to při masáku vyšlo i na stupně vítězů, za to jsem opravdu ráda. Chtěl jsem si závěr užít a jen si tak hezky zazávodit, nakonec to byla dřina s moc pěknou tečkou," říkala Soukalová a hned za cílem si připíjela šampaňským.

K druhému místu při posledním startu v sezóně ji výrazně pomohlo, že všech dvacet ran poslala do terče. „Snažila jsem se absolutně koncentrovat na střelbu, i za cenu toho, že budu na stav o pár vteřin déle než ostatní. Nula ze čtyř položkového závodu hřeje, nakonec ani běžecky to nebylo úplně zlé," vykládala Soukalová.

K závěrečné střelecké položce vstoje dorazila ještě třetí, opět si ale hlídala každý výstřel a najednou byla v čele, těsně před Němkou Dahlmeierovou. Hned při výjezdu do posledního kola dokonce německé soupeřce odskočila o šest vteřin a mohlo se zdát, že podobně jako předloni dosáhne v Chanty-Mansijsku prvenství. „Zkusila jsem Dahlmeierové nastoupit, jenže mě docela rychle docvakla a zaútočila pak ve stoupání. Najednou ten kopec vyletěla, až jsem si říkala, kde se to v ní ještě vzalo," přiznala Soukalová.

Ždímala se, ale na prvenství to nestačilo

Na posledním kilometru ji český realizační tým ještě mohutně povzbuzoval, dokonce tam přiběhl ze střelnice trenér Zdeněk Vítek. „Ždímala jsem se, ale víc už to skutečně nešlo. V cíli jsem byla hodně ráda za to druhé místo," líčila Soukalová, která si nakonec vylepšila i pozici v konečném hodnocení pohárového seriálu. „Šestá příčka celkově, to je paráda a navíc třetím rokem po sobě, což se mi zdá úplně úžasné."

Dokonce čtvrtá v konečném pořadí letošního ročníku SP skončila Veronika Vítková. Už pátý rok po sobě vylepšila své umístění v seriálu, z loňského 9. místa vystoupala o dalších pět příček vzhůru.

Vítkovou srazila soupeřka

Při závodě s hromadným startem ale měla nehoráznou smůlu. Při nebezpečném sjezdu ji srazila na sníh padající Polka Nowakowská-Zemiaková. Vítková byla natlačena do mantinelu, po pádu se držela se za nohu, musela měnit lyži a nabrala takřka minutovou ztrátu.

Kanaďanka Crawfordová, další oběť karambolu, vzdala hned a kulhající opustila trať. Česká reprezentantka odstoupila o čtvrt hodiny později. „Byl to klasický pád, kdy někdo v balíku lehne a vezme k zemi další. Verča z toho vyvázla s pohmožděným kotníkem, má ho trochu nateklý. Zkusila jet sice dál, ale ani střelba se nevydařila a bolavý kotník postupem času přicházel k sobě. Na místě bylo ukončit závod," vysvětlil v České televizi Vítek, jenž je bratrancem otce své svěřenkyně.

Pokud bude noha Vítkové v pořádku, tak se i ona představí na středeční Exhibici šampiónů v jabloneckém biatlonovém areálu Břízky, kde se od 16:30 h chystají startovat všichni úspěšní reprezentanti v čele se Soukalovou, Moravcem a Šlesingrem.

Reklama

Související témata: