Hlavní obsah

Kritický druhý úsek! Koukalová na stupně nedoletěla, dočkala se aspoň polibku

Ruhpolding
Aktualizováno

Podobný příběh jako před Vánoci! Znovu problém na druhém úseku. Marně české biatlonistky bojovaly o stupně vítězů v další štafetě Světového poháru v Ruhpoldingu. Družstvo s finišmankou Gabrielou Koukalovou skončilo šesté. Z boje o stupně vyřadila Češky ztráta debutující Markéty Davidové na druhém úseku. Zvítězily Němky.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Gabriela Koukalová před tím, že pro ni začal štafetový závod v Ruhpoldingu

Článek
Fotogalerie

Štafetu rozběhla Eva Puskarčíková. Chvíli vedla, ve stojce ale jednou dobíjela a předala čtvrtá s odstupem 22,1 vteřiny za vedoucími Finkami. Na druhém úseku vystřídala pro tentokrát Davidová Lucii Charvátovou, která se při střelbě trápí. Nová síla na tom nebyla o mnoho lépe. Musela na trestné kolo.

"Dobře se prala s ležkou, na stojce asi zapracovaly nervy," posteskl si pro ČT trenér Zdeněk Vítek.

Šance, že by Češky zopakovaly v Ruhpoldingu triumf z před dvou let vzaly za své. I čtvrtá pozice, na kterou nakonec dosáhly před Vánoci v Pokljuce, byla daleko. A tak z toho bylo nakonec jen zopakování loňské šesté příčky z věhlasného německého biatlonového střediska.

Davidová předávala jako patnáctá se ztrátou skoro dvou minut uzdravené Vítkové. Ta tým vytáhla na osmé místo. Časový odstup od čela se však příliš neměnil.

"Mile překvapila, jela super úsek," viděl trenér, který se obával běhu Vítkové. "Přece jen byla po nemoci," připomněl.

Finišmanka Koukalová po vydařené první střelbě ve druhé dvakrát dobíjela a náskok rivalek byl i pro vedoucí závodnici SP nedostižný. Rvala se do posledních metrů aspoň o páté místo. Italku Nicole Gontierovou skoro dohnala, ale od pátého místa ji nakonec dělily dvě desetiny sekundy. I tak si vysloužila polibek od manžela v cílovém prostoru.

"Snažila se, co mohla," chválil trenér.

Domácí publikum rozjásala Laura Dahlmeierová. Na závěrečnou stojku přijela první německá závodnice před Norkou Marte Olsbuovou, která ale střílela rychleji a také přesně a ze střelnice vyjela první. Němka jednou dobíjela, ale ztrátu deseti vteřin na trati rychle smazala. Druhé nakonec skončily Francouzky, Olsbuová klesla až na třetí místo.

V pátek je na programu sprint mužů, ženy pojedou stejný závod v sobotu. V neděli se uskuteční stíhací závody.

Závod SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):
Ženy - štafeta (4x6 km):
1. Německo (Hinzová, Hammerschmidtová, Preussová, Dahlmeierová) 1:09:53,0 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení)
2. Francie (Chevalierová, Braisazová, Bescondová, Aymonierová) -3,5 (0+7)
3. Norsko (Nicolaisenová, Fenneová, Eckhoffová, Olsbuová) -4,5 (0+1)
4. Ukrajina -8,8 (0+3)
5. Itálie -1:51,5 (0+6)
6. ČR (Puskarčíková, Davidová, Vítková, Koukalová) -1:51,7 (1+10)

Reklama