Hlavní obsah

Tohle trenér biatlonistek nezažil. Všechny mladé naděje mu lehly. A nezáří

Medailové pozice zůstaly daleko. Juniorský světový šampionát na Slovensku zatím nepřinesl žádný zdařilý útok českých biatlonistů na stupně vítězů. V dnešních vytrvalostních závodech nejlépe dopadl Milan Žemlička, ve slovenském Osrblí byl devátý. Hluboko v poli poražených skončila Markéta Davidová, která už si připsala pozoruhodná vystoupení i mezi dospělými a na nedávném mládežnickém ME v Novém Městě na Moravě. Dnes byla třiačtyřicátá, nejlepší z Češek Natálie Jurčová obsadila 16. příčku.

Foto: ČTK

Markéta Davidová na archivním snímku.

Článek

Právě dívčí tým srazila v minulých dnech epidemie mimořádnou silou. Její účinky jsou zjevně znát i teď. Pouze jednu zdravou biatlonistku měl zprvu ve svém výběru trenér Jindřich Šikola.

Nachlazení a chřipka vykonaly své. Postihlo to prakticky všechny opory juniorské reprezentace. Vedle  Davidové i Simonu Maříkovou, nachlazená byla i Jurčová, ale také Žemlička nebo Jakub Procházka. Anna Tkadlecová musela dokonce odcestovat ze Slovenska domů.

„Biatlon trénuji pětadvacet let, ale že by mi lehlo vlastně celé družstvo, to si opravdu nepamatuji," říkal před MS pro web biatlon.cz nevěřícně Šikola. „Holky stály čtyři, pět dnů," připomínal dále.

Jurčová ho však alespoň zčásti potěšila, střílela bezchybně. „To je parádní výkon," ocenil ji Šikola. „Proto je ale škoda, že Natka už delší dobu stagnuje v běhu. Nemůže pak své vynikající střelby využít pro ještě lepší výsledky."

Projevilo se ovšem zřejmě i to, že v týmu juniorů a dorostenců nemoce proběhly o něco dříve. „My už to nejhorší máme, věřím, za sebou," říkal s úlevou v hlase před startem bojů v Osrblí trenér Vlastimil Vávra. A Žemlička se dnes protlačil do desítky. „Po zdravotních peripetiích, kterými si Milan prošel, je deváté místo určitě dobrým výsledkem. Na druhou stranu i v kategorii juniorů jsou tři minuty navíc jednoduše moc. Milan je jinak vynikající střelec, ale vleže bohužel udělal hrubou chybu. Ránu nedojel a spustil dříve. Zůstala dole na šest hodin. To ho stálo medaili. Každopádně s jeho výkonem jsem až na tuto výjimku spokojen," uvedl na adresu juniorského mistry Evropy ze stíhačky Vávra.

Reprezentační výběry trénovaly před MS v Jablonci. Snažili se nemoci vyhnout, ale v kraji, kde byla vysoká nemocnost, to nevyšlo.

Markéta Davidová, nedávná dvojnásobná juniorská mistryně Evropy z Nového Města, trénovala před MS poprvé v úterý - jen volně. A dnes ztratila. „Před tím jsem byla naposledy na lyžích v sobotu dopoledne, ale to jsem už cítila, že to není dobré," připomínala.

Šampionát ale zdaleka nekončí. V sobotu mají juniorské kategorie na programu sprint, o den později stíhačku. V úterý se dění v Osrlbí uzavře štafetami. Mezitím budou bojovat i dorostenci.

Mistrovství světa juniorů v biatlonu v Osrblie (Slovensko) - vytrvalostní závody:
Junioři (15 km):
1. Pettersen (Nor.) 40:17,2 (2 trest. minuty)
2. Zobel (Něm.) -51,2 (3)
3. Lobastov (Rus.) -55,2 (1)
...
9. Žemlička -1:45,8 (3)
23. Procházka -2:46,7 (2)
35. Šantora -3:47,0 (4)
76. Joukal (všichni ČR) -8:39,4 (6)
Juniorky (12,5 km):
1. Bankesová (Kan.) 37:22,0 (0)
2. Schwaigerová (Rak.) -47,9 (1)
3. Weidelová (Něm.) -1:20,0 (1)
...
16. Jurčová -3:08,5 (0)
17. Maříková -3:12,1 (2)
43. Davidová (všechny ČR) -6:07,6 (6)

Reklama

Související témata: