Hlavní obsah

Opět německá radost, Vítková dojela ve stíhačce sedmá

Aktualizováno

Druhý závod na olympijských hrách v Pchjongčchangu českým biatlonistkám medaili nepřinesl. Stíhací závod na deset kilometrů vyhrála Němka Laura Dahlmeierová, druhá skončila Anastasia Kuzminová, třetí byla Anais Bescondová. Veronika Vítková dojela sedmá, když při poslední střelbě netrefila dva terče a přišla o šanci bojovat o stupně vítězů.

Foto: Toby Melville, Reuters

Veronika Vítková na trati stíhacího závodu.

Článek
Fotogalerie

Do závodu vyběhly závodnice podle výsledků ve sprintu. První šla na start Němka Laura Dahlmeierová, ta hájila více než dvacetisekundový náskok před Marte Olsbuovou, třetí za Norkou s odstupem necelých dvou sekund vyjela Vítková. Ta po pár stech metrech stáhla Norku a jely společně ve vláčku, nepatrně stáhly i první Němku.

Markéta Davidová vyběhla do závodu patnáctá, třiadvacátá byla Jessica Jislová a o dvacet pozic dále byla Eva Puskarčíková.

Více o šancích napověděla první střelba z celkových čtyř. Dahlmeierová byla bezchybná, Vítková také a měla 15 sekund náskok na třetí pronásledovatelku, tou byla Kuzminová. Jenže reprezentantka Slovenska se před druhou střelbou dostala před Češku, byla na lyžích rychlejší.

Po druhé střelbě se na čele nic nezměnilo, Němka jednou chybovala, ale udržela první místo. Vítková dlouho ležela a bojovala s větrem, odjela ze stavu s jednou chybou a na čtvrté příčce. Ostatní tři Češky neatakovaly v polovině závodu pozice v první dvacítce. O první místo bojovala Dahlmeierová s Kuzminovou, které jely společně.

Střelba ve stoje, třetí zastávka a boj větrnou loterií. Slovenka předvedla dvě chyby, Němka byla bezchybná. Vítr se měnil a padalo hodně chyb. Vítková vše ustála a odjela s čistým štítem, opět se dostala na třetí pozici. Druhá se držela Kuzminová.

Boj na trati před poslední střelbou, na Vítkovou se tlačily další biatlonistky, o medaile bojovalo více závodnic.

Čtvrtá a poslední střelba. Dahlmeierová přijela s náskokem, mohla si dovolit jedno zaváhání, to se ale nestalo a jela si pro první místo, stejně jako v sobotu ve sprintu. Druhá byla průběžně Kuzminová, třetí Anais Bescondová. Vítková dvakrát netrefila a propadla se na sedmé místo. Po projetí cílem jí patřila stejná pozice.

Jislová doběhla stíhací závod třiadvacátá, dvě příčky za ní skončila Davidová, Puskarčíková si polepšila a obsadila 32. příčku.

Biatlon: Ženy - stíhací závod (10 km):
1. Dahlmeierová (Něm.) 30:53,3 (1 tr. okruh)
2. Kuzminová (SR) -29,4 (4)
3. Bescondová (Fr.) -29,6 (1)
4. Olsbuová (Nor.) -1:07,3 (4)
5. Öbergová (Švéd.) -1:08,9 (3)
6. Herrmannová (Něm.) -1:19,4 (2)
7. Vítková (ČR) -1:37,3 (3)
8. Häcklová (Švýc.) -1:41,5 (3)
9. Eckhoffová (Nor.) -1:47,8 (5)
10. Brörssonová (Švéd.) -1:54,5 (1)
23. Jislová -2:49,0 (3)
25. Davidová -2:54,5 (6)
32. Puskarčíková (všechny ČR) -3:18,5 (3).

Reklama