Hlavní obsah

Suverénní Fourcade ukázal sílu, Krčmář skončil třicátý, Moravec se nevešel do padesátky

Pchjongčchang/Praha
Aktualizováno

Druhý závod na olympijských hrách v Pchjongčchangu českým biatlonistům medaili nepřinesl. Vůbec jim nevyšel. Stíhací závod na 12,5 kilometru vyhrál suverénně Martin Fourcade, druhý dojel senzačně Švéd Sebastian Samuelsson, třetí místo obsadil Němec Benedikt Doll. Michal Krčmář dojel třicátý, na střelnici chyboval sedmkrát. Ondřej Moravec s puškou osmkrát minul a obsadil 51. příčku.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Martin Fourcade v olympujské stáhačce portvrdil formu, vyhrál s velkým náskokem na trati 12,5 kilometru.

Článek
Fotogalerie

Do závodu vyběhli závodníci podle výsledků ve sprintu. Jako první na start vyrazil Němec Arnd Peiffer, který měl necelých pět sekund náskok před Krčmářem. Za českým nedělním překvapením vyrazil Ital Dominik Windisch, ztrácel 3,3 sekundy. Z osmé pozice bojoval o medaile jeden z favoritů Martin Fourcade. Ondřej Moravec vyjížděl devětadvacátý se ztrátou 68 sekund na prvního Peiffera.

Němec si od startu držel menší náskok a Krčmáře sjeli Windisch s Eberhardem, takto dojeli na první střelbu vleže. Další závodníci byli v těsném závěsu. Výrazně stáhl náskok také Fourcade.

Krčmář hned na úvod dvakrát chyboval a čekala ho těžká bitva, propadl se na průběžné 22. místo. Peiffer s nulou odjel první, za ním Eberhard. Jedno zaváhání si připsal Moravec a figuroval ve třetí desítce.

Druhá střelecká zastávka vleže opět zamotala pořadím. Peiffer ale neudělal chybu a navýšil náskok na čele. Za ním bylo ve čtyřech sekundách šest pronásledovatelů. Krčmář vše trefil, Moravec naopak dvakrát minul a propadl se pořadím až do páté desítky.

Opět české chyby

Na první střelbu vestoje přijel vláček sedmi biatlonistů. Jako první odjel Fourcade, který jediný z této sedmičky nechyboval. Francouz je mistrem stíhacích jízd a na olympijských hrách a mistrovství světa vyhrál pět z posledních sedmi závodů. Tady měl zaděláno na další úspěch, měl 20 sekund náskok na Peiffera. Češi byli mimo boje o dobré umístění, Krčmář nyní chyboval třikrát, Moravec dvakrát a přišla další trestná kola.

Fourcade si před poslední čtvrtou střelbu připravil 20sekundový náskok, na lyžích neměl konkurenci. Pět ran, pět přesných tref a vítězství bylo blízko. Benedikt Doll druhý a Sebastian Samuelsson třetí, zbývala už jen bitva na lyžích. Češi opět chybovali. Jak to dopadlo v cíli? Samuelsson byl nakonec druhý, Doll třetí, Češi tentokrát neuspěli, skončili mezi poraženými.

Biatlon: Muži - stíhací závod (12,5 km):
1. M. Fourcade (Fr.) 32:51,7 (1 tr. okruh)
2. Samuelsson (Švéd.) -12,0 (1)
3. Doll (Něm.) -15,1 (1)
4. T. Bö (Nor.) -1:02,6 (3)
5. Schempp (Něm.) -1:02,7 (3)
6. Weger (Švýc.) -1:03,1 (2)
7. Desthieux (Fr.) -1:03,7 (3)
8. Peiffer (Něm.) -1:14,1 (3)
9. Bjöntegaard (Nor.) -1:26,3 (4)
10. Hofer (It.) -1:32,7 (3)
30. Krčmář -3:49,9 (7)
51. Moravec (oba ČR) -5:54,2 (8)

Reklama

Související témata: