Hlavní obsah

Smůla pro Vítkovou, kroužila o jedno trestné kolo navíc. Dominovala Kuzminová

Pchjongčchang/Praha
Aktualizováno

Závod biatlonistek s hromadným startem na 12,5 km jednoznačně opanovala Anastasia Kuzminová a v Pchjongčchangu získala první zlato pro Slovensko. Češka Veronika Vítková dlouho držela naději na medaili, na poslední střelbě ale zbytečně jela dvě trestná kola a celkově skončila čtrnáctá. Markéta Davidová byla osmnáctá. Stříbro ukořistila Běloruska Darja Domračevová, bronz získala Norka Tiril Eckhoffová.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Kuzminová oslavuje svou třetí zlatou olympijskou medaili.

Článek
Fotogalerie

Byl to den Anastasie Kuzminové. Dominovala svým běžeckým časem i při střelbě. Závod s hromadným startem de facto vyhrála stylem start-cíl.

Na první ležce Kuzminová pálila rychle i přesně. Svým výkonem potěšily i české biatlonistky. Veronika Vítková, která na trať vyrazila s číslem pět, terče vyčistila a stejně tak Markéta Davidová.

Slovenská závodnice Kuzminová konstantně navyšovala svůj náskok na největší konkurentky, k nimž zatím patřila hlavně Běloruska Domračevová s Finkou Mäkäräinenovou.

Žádná velká změna nepřišla ani při druhé střelbě. Kuzminová byla opět bezchybná a českým fanouškům udělala radost znovu neomylná Vítková, která se na další úsek vydala jako pátá.

Kuzminová v této fázi závodu držela desetivteřinový náskok na druhou Domračevovou, po první stojce ho navíc i díky jedné chybě Bělorusky navýšila. Čistě opět střílela i Vítková, jež byla za Wiererovou třetí! Davidová se už po druhé střele mimo propadla.

Vítková před čtvrtou a poslední střelbou běžecky ztrácela. Dostaly se před ní ještě Domračevová i Mäkäräinenová, šance na zisk cenného kovu pro Češku tu však stále byla.

Osudná poslední střelba

Kuzminová si v rozhodující části závodu dávala na střelnici na čas s poslední ranou, nakonec minula, drama v souboji o první místo to ale nepřineslo. Slovenka tak vcelku suverénně upalovala vstříc cíli a zlaté medaili.

Veronika Vítková na poslední zastávce ve střelnici poprvé chybovala a musela na trestné kolo. Namísto jednoho ale jela omylem dvě, čímž její naděje na medailové umístění uhaslo. Markéta Davidová skončila na 18. místě se třemi střeleckými chybami.

„Když jsem odjížděla, viděla jsem, že tam byly dva nespadlé terče. Vždy se otáčím ještě zpět, ale tentokrát jsem to neudělala. Dozvěděla jsem se to až v cíli, že jedna rána spadla," řekla Vítková se slzami v očích České televizi. „Včera při tréninku jsem si hnula se zády a blbě se mi běželo. Omezovalo mě to," dodala.

Naopak Davidová zářila spokojeností, měla dokonce rychlejší běh než Dahlmeierová. „Padaly mi ukrutné kalibry, měla jsme více štěstí než rozumu. Parádní premiéra v závodě s hromadným startem," libovala si.

Kuzminová si s náskokem téměř 19 vteřin bez problémů dojela pro své třetí olympijské zlato. Jako druhá závod nakonec s jednou chybou dokončila Běloruska Darja Domračevová a bronz brala norská biatlonistka Tiril Eckhoffová.

Největší favoritka Němka Laura Dahlmeierová se trápila, skončila až šestnáctá a na rekordní čtvrtou medaili na jedněch olympijských hrách nedosáhla.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu:
Biatlon:
Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km):
1. Kuzminová (SR) 35:23,0 min. (1 trest. okruh)
2. Domračevová (Běl.) -18,8 (1)
3. Eckhoffová (Nor.) -27,7 (2)
4. Vittozziová (It.) -45,6 (2)
5. Öbergová (Švéd.) -46,5 (1)
6. Wiererová (It.) -47,3 (1)
7. Skardinová (Běl.) -47,9 (0)
8. Olsbuová (Nor.) -51,6 (1)
9. Dorinová Habertová (Fr.) -57,9 (2)
10. Mäkäräinenová (Fin.) -1:00,9 (2)
...14. Vítková -1:34,8 (1)
18. Davidová (obě ČR) -2:00,8 (3)

Reklama

Související témata: