Hlavní obsah

Vítězný návrat. Když jiní závodili, nezahálel jsem, říkal ruský biatlonista, dar od zlaté sestry odmítl

Kontiolahti

Satisfakce za ztracené naděje na olympijský úspěch přišla vcelku rychle. Medaile z nedávných her v Koreji se ruský biatlonista Anton Šipulin dočkal jen symbolicky na dálku, když mu ji věnovala sestra, těžko mu to ale mohlo vynahradit absenci na vrcholné události. Včerejší triumf ve sprintu, prvním poolympijském závodě, před špalíry ruských fandů ve finském Kontiolahti si už ovšem mohl vychutnat naplno.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Anton Šipulin z Ruska po vítězství ve sprintu v Kontiolahti.

Článek
Fotogalerie

V Karélii zavlály vlajky jeho země. Čistá střelba a svižný běh Šipulina vynesly k triumfu. Přestřihl šňůru třinácti závodů v řadě, ve kterých se o vítězství ve Světovém poháru dělili pouze Francouz Martin Fourcade a Nor Johannes Thingnes Bö. Pro Rusa to byl jedenáctý triumf v SP.

Třicetiletý biatlonista nestartoval na únorových hrách kvůli dopingové aféře ruských sportovců ze Soči 2014. Ačkoli neměl nikdy pozitivní dopingový test a dostalo se mu zastání i některých soupeřů, nebyl bratr úspěšné, Slovensko reprezentující biatlonistky Anastasie Kuzminové k účasti v Pchjongčchangu zvláštní komisí pozván.

Dárek od sestry odmítl

„Je smutné, že jsem neměl šanci, protože před dvěma nebo třemi týdny byla forma opravdu dobrá," tvrdil. Ani včera si ovšem na výkonnost nemohl stěžovat. Za sebou nechal o necelých šest sekund Lotyše Andrejse Rastorgujevse.

Lídr SP Martin Fourcade z Francie nestartoval pro bolesti břicha. Šipulinovi možná pomohla i únava jeho hlavních soupeřů z olympiády, ale hlavně vlastní nažhavení po absenci na vrcholné události.

Od letos na ZOH zlaté sestry se záhy dočkal poděkování za to, že jí dal kytici ze stupňů k MDŽ, i rychlého blahopřání. Anastasia si přitom na něj před novináři vzpomněla i na olympiádě, když tvrdila, že jedna z jejích medailí symbolicky patří právě jemu. A dokonce nejen symbolicky. Šipulin ovšem takový dárek odmítl. A teď sám zazářil.

„Potvrdilo se, že jsem nezahálel, když ostatní závodili na olympijských hrách," poznamenal dále pro ruská média Šipulin. Přesto též tvrdil, že se během závodu necítil zcela dobře. Už ve dnech před návratem do závodního světa prý necítil lehkost z doby, kdy byla olympiáda.

„Snažím se ale nechat stranou vše negativní," říkal. „Čas nelze vrátit. Nezbývá vám v takové situaci nic jiného než se dál snažit prokázat, že jste top sportovec," dodal Šipulin.

Reklama

Související témata: