Hlavní obsah

Nekonečný příběh! Viceprezident IBU očekává dopingové případy ruských biatlonistů

Biatlonu hrozí podle vysokého funkcionáře mezinárodní unie IBU dopingový skandál. Jeden z viceprezidentů IBU James E. Carrabre uvedl, že očekává další dopingové nálezy ruských sportovců.

Foto: Lehtikuva, Reuters

Ruský biatlonista Anton Šipulin vyhrál Světového poháru ve sprintu, na olympiádě v Pchjongčchangu ale startovat nemohl kvůli dopingové kauze.

Článek

Carrabre, jenž je viceprezidentem pro lékařské záležitosti, to řekl německé televizi ZDF v průběhu Světového poháru v Kontiolahti. "Vím naprosto jistě, že se objeví další ruské dopingové případy," řekl kanadský lékař.

Carrabre je zároveň jedním z mála funkcionářů IBU, kteří jsou proti pořádání finále Světového poháru v Ťumeni. Kvůli rozsáhlému dopingovému skandálu v ruském sportu navrhoval závody přesunout, na únorovém zasedání předsednictva IBU byl však přehlasován.

"Za prvé jsme tím měli vyslat signál, protože v Rusku docházelo k porušování antidopingových pravidel. Za druhé sportovci nevěří, že se s jejich vzorky, jež tam budou odebrány, bude zacházet správně. A za třetí mají sportovci obavu o bezpečnost," vyjmenoval Carrabre důvody, proč požadoval přesunutí finále SP z Ťumeně.

Na protest proti dopingovým praktikám v Rusku se závěrečných závodů v sezoně 22. až 25. března na Sibiři nezúčastní týmy Česka, Kanady a USA. Start odřekl i olympijský vítěz ze štafety Sebastian Samuelsson ze Švédska.

Reklama