Hlavní obsah

Joshua králem těžké váhy! Novozélanďan se ale držel až do konce

Cardiff/Praha
Aktualizováno

Velkolepou boxerskou bitvu dvou dosud neporažených šampiónů těžké váhy vyhrál před osmdesáti tisíci diváky ve velšském Cardiffu Brit Anthony Joshua, jenž porazil 3:0 na body Novozélanďana Josepha Parkera. Sjednotil tím mistrovské pásy organizací WBA, IBF, IBO a WBO. Joshua zvítězil i ve svém 21. duelu profesionální kariéry v těžké váze, poprvé ale nevyhrál K.O.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Anthony Joshua v bitvě s Josephem Parkerem.

Článek
Fotogalerie

Joshuovi nyní chybí jen zbylý významný titul WBC, jehož majitelem je Američan Deontay Wilder. Spekuluje se, že by se ještě v tomto roce mohl uskutečnit takzvaný sjednocovací duel. Jeho vítěz by se stal prvním absolutním mistrem světa těžké váhy od roku 2000, kdy jím byl Brit Lennox Lewis.

Joshua vyhrál i 21. zápas v profesionálním ringu, všechny předchozí ukončil před limitem. Dosud nejdelší bitvu svedl vloni v dubnu, kdy v jedenáctém kole knokautoval tehdejšího vládce Vladimira Klička. O dva roky mladší Parker přišel o neporazitelnost v 25. duelu v kariéře.

V oboustranně opatrném utkání před 78 000 diváky v hledišti stadiónu Principality se novozélandský papírový outsider nicméně ani jednou nedostal do vyložených potíží, byť byl neustále opticky pod tlakem. Ani Joshuovi se ale nepodařilo za celý zápas významněji soupeřem otřást a nedostal se k rozhodujícímu úderu. Jeho převahu ale ocenili všichni tři rozhodčí jednoznačným verdiktem v jeho prospěch, dva v poměru 118:110, třetí 119:109.

Přiveďte Wildera do ringu a já ho porazím

„Dvanáct kol, bylo to těžké. Joseph je šampión," řekl Joshua, jenž v duelu těžil z větší výšky a rozpětí paží. „Vyhrál lepší. Skvělá zkušenost a jsem za ni vděčný," uvedl skromně Parker.

„Joseph sliboval válku, ale já věděl, že budou rozhodovat boxerské finesy. Měl jsem ho pod kontrolou, což bylo důležité," konstatoval Joshua. „A o mých dalších plánech nemůže být pochyb. Přiveďte Wildera do ringu a já ho porazím. Pojďme na to, Wildere. Nemusíme kvůli tomu do Spojených států, můžeme to vyřídit tady," vyzval amerického protivníka Joshua.

Wilder nabídku přijal téměř okamžitě. Prostřednictvím svého instagramového účtu navíc Joshuovo vítězství nad Parkerem hned zpochybnil. „Taková krádež... Wow! Joe Parkere, skvělá práce brácho. Neomlouvej se, neudělal si nic špatně, opravdový šampióne. Anthony Joshuo, na 100 % přijímám," vzkázal Wilder.

Neporažení soupeři se utkali o titul v těžké váze teprve podruhé v historii. Dosud taková situace nastala jen v roce 1987 a tehdy Mike Tyson porazil v americkém souboji rovněž na body Tonyho Tuckera. Slavný Tyson se tehdy stal absolutním mistrem světa, protože jako vůbec první držel najednou tituly tehdy tří hlavních organizací WBC, WBA a IBF.

Po Tysonovi to pak dokázali ještě jeho krajané James Douglas, Evander Holyfield a Riddick Bowe a posledním takovým šampiónem byl v roce 2000 Lewis. Od roku 2007 může být absolutním mistrem světa boxer, který současně vlastní zmíněné tři tituly a k tomu i mistrovský pás WBO.

Reklama

Související témata: