Hlavní obsah

Dárky pro běžce a další sportovce? Klasikou je oblečení, možností je však mnohem více

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete dárek pro sportovce ve svém okolí? V tom případě vězte, že máte opravdu na výběr, sportovního náčiní, vybavení nebo regenerace totiž není nikdy dost. A rozhodně nemusíte utrácet majlant.

Foto: Archiv Lucie Sedláčkové

Kvalitní výbava je základ.

Článek

Věčná klasika - oblečení

V dnešním světě moderního sportu najdeme opravdu širokou škálu běžeckého oblečení, s různými střihy a funkčními materiály. Pokud se rozhodnete svého sportovce „obléci,“ máte opravdu na výběr, doslova od hlavy až k patě. Boty jsou sice základem pohybu, bohužel vybírat obuv někomu jinému, může být poněkud obtížné, stejně jako trefit velikost funkčního trička, běžeckého dresu, mikiny nebo bundy. Tento oříšek vám jistě pomohou rozlousknout dárkové poukazy nebo vouchery do značkových obchodů.

Radost uděláte i menšími doplňky, které sportovci hojně využívají. Ať už se jedná o kompresní podkolenky, kvalitní ponožky nebo pomocníky do chladného počasí, jako čelenky, rukavice nebo šátek na krk.

Běžeckým doplňkem ukážete hravost

Skvělým, ale také nákladnějším, dárkem může být také běžecká technika. Sportovní chytré hodinky nebo sporttestery, které sledují i vyhodnocují sportovní výkony, zaznamenávají aktivitu, tepovou frekvenci, ty lepší jsou vybaveny také GPS. Levnější alternativou pro začátečníky jsou fitness náramky.

Nejste-li fanouškem těchto technologických vymožeností, můžete běžce „vylepšit“ jinými užitečnými doplňky. Batohy, běžecké ledvinky, pásky nebo vesty jsou vhodné nejen na turistické výpravy, ale také na trošku různorodější běhání. Neurazíte ani čelovkou, brýlemi nebo sluchátky. Další tipy na dárky najdete na Proženy.cz.

Trocha čtení neuškodí, pro lenochy „náplň“ do sluchátek

Na běhání je stále co zlepšovat, proto se nebojte darovat teorii. Knih o běhání, ať už vzdělávacích, poučných nebo motivačních, je spousta, bát se nemusíte ani životopisných knih o slavných sportovcích, potažmo běžcích.

Běžcům, kteří třeba nemají tolik času na čtení, se vyplatí pořídit audioknihy, které mohou poslouchat přímo během své oblíbené aktivity. Na škodu nemusí být ani předplatné časopisu či magazínu se sportovní nebo přímo běžeckou tematikou.

Sportovní kempy, permanentky do fitka nebo soukromé hodiny s trenérem

Běžecký kemp je skvělým dárkem nejen pro začínající běžce, spoustu zajímavých poznatků si z něj vezmou i ti zkušenější. Náplní kempů je samozřejmě skupinové běhání pod dohledem trenérů, ale také vzdělávací přednášky ohledně techniky běhu nebo výživy a regenerace.

Rady a tipy od trenérů však nemusí sportovci získat jen na kempu, řada koučů poskytuje soukromé lekce, a to jak ty individuální, tak skupinové. Trénink s trenérem ještě vylepšíte permanentkou - do fitka nebo na jógu či jiná cvičení.

Pomůcky na domácí cvičení

Tady je opravdu z čeho vybírat. Drobností, jež mají využití třeba při domácím cvičení je spousta, a opravdu nemáme na mysli drahé běžecké pásy nebo velké posilovací stroje. Cvičit doma se dá i bez nich, stačí na to jen pár činek, kettlebell nebo bosu.

Každému sportovci se vždy bude hodit také masážní válec (roller), švihadlo, podložka na cvičení, balanční pomůcky, hrazdy nebo tréninkový žebřík.

Regenerace a správná výživa se nesmí podceňovat

Poukázkou nebo permanentkou na masáž, do sauny nebo k fyzioterapeutovi nepohrne vůbec nikdo, zvláště ne sportovci. Regenerace je základním kamenem prevence zranění a ne každý sportovec je ochotný na ni vynaložit čas a finance. Tímto dárkem tak spojíte příjemné s užitečným.

Většina sportovců dnes navíc využívá různé doplňky stravy, jako jsou proteiny, aminokyseliny BCAA, ale také vitamíny, speciální tyčinky nebo gely. Pokud se však rozhodnete pro takový dárek, určitě se snažte zjistit, co daný sportovec již používá. Není také na škodu nechat si poradit přímo u prodejce.

Jak na tom jste? Diagnostika napoví

Skvělým dárkem pro běžce a sportovce obecně je otestování ve vědecké laboratoři. Pro pokročilejší běžce bude nejvíce vhodný zátěžový test, který odhalí formu, zdravotní stav a kondici testovaného, nejčastěji se jedná o zátěžový test laktátové křivky.

Sportovcům - začátečníkům se jistě bude hodit změření složení těla a další tělesná diagnostika, během které lze zjistit informace o spalování tuku, svalové hmotě, retenci vody a dalších užitečných ukazatelích lidského zdraví.

Dárky pro běžce a další sportovce můžete vybírat z opravdu široké škály možností a je jen na vás, pro co se rozhodnete. Ať už se jedná o vybavení, zdraví nebo třeba motivaci v podobě zaplaceného startovného na běžecký závod.

Reklama

Související témata: