Hlavní obsah

Balčiunaiteová přijde kvůli dopingu o evropský titul v maratonu

VILNIUS

Litevská běžkyně Živile Balčiunaiteová přijde kvůli dopingu o titul mistryně Evropy v maratonu a musí si odpykat dvouletý zákaz startů. Na tiskové konferenci to dnes oznámil šéf litevské atletiky Eimantas Skrabulis.

Článek

Test, kterému se jednatřicetiletá vytrvalkyně podrobila po loňském vítězství na šampionátu v Barceloně, prokázal nevyváženou hodnotu mezi mužským pohlavním hormonem testosteronem a epitestosteronem. Oba hormony se v ženském těle vyskytují, ale vyšší hladina testosteronu naznačuje jeho zneužití.

Balčiunaiteová loni na podzim užití zakázaných látek popřela a nestandardní výsledky dopingového testu vysvětlovala užitím přípravku na potlačení menstruačních bolestí. Prostředek začala podle svých slov brát od roku 2003 a vzala si ho i krátce před barcelonským maratonem.

V něm zvítězila v osobním rekordu 2:31:14 před Ruskou Nailijí Julamanovovou, dvojnásobnou šampionkou Pražského mezinárodního maratonu, která se nyní posune na první místo. Na druhou příčku si polepší Italka Anna Incertiová a bronz získá původně čtvrtá Ukrajinka Taťjana Filonjuková.

Reklama