Hlavní obsah

Tři roky od senzačního triumfu Ester Ledecké. Znáte všechny české sportovce se zlatem ze ZOH?

Samostatná Česká republika zatím na zimních olympijských hrách získala devět zlatých medailí, což pro malou zemičku uprostřed Evropy není vůbec špatné číslo. Nejvíce zlatých medailí má na kontě Martina Sáblíková, naposledy sbírku nejcennějších kovů slavně rozšířila Ester Ledecká v Pchjongčchangu.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková je se třemi olympijskými zlaty nejúspěšnějším českým sportovcem.

Článek

Historicky prvním českým sportovcem, který získal zlatou medaili na zimních olympijských hrách, byl skokan na lyžích Jiří Raška, který vyhrál na středním můstku na ZOH v Grenoblu 1968.

V historii samostatné České republiky pak přinesl zlatý zimní úspěch až rok 1998.

Česká hokejová reprezentace | Nagano 1998

Bezpochyby největší týmový úspěch v historii českého sportu byl zároveň první zlatou medailí České republiky na zimních olympijských hrách. V Naganu se poprvé pod pěti kruhy představily také hokejové hvězdy z NHL a tým legendárního trenéra Hlinky rozhodně nebyl favoritem.

Parta kolem Jaromíra Jágra nebo v té době nejlepšího gólmana na světě Dominika Haška na cestě za senzačním triumfem porazila hokejové giganty USA i Kanadu, velikost českého úspěchu ve finále ještě umocnila výhra nad favorizovaným Ruskem - devět let po sametové revoluci.

Česká hokejová reprezentace tak velký úspěch zatím zopakovat nedokázala, jedinou další medailí ze zimní olympiády je bronz z Turína 2006.

Aleš Valenta - akrobatické lyžování | Salt Lake City 2002

Olympijskou premiéru si akrobatický skokan na lyžích Aleš Valenta odbyl již v Naganu, kde skončil těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě. Na nesmrtelný zápis do historie si tak musel počkat do zimní olympiády v Salt Lake City, kde šokoval celý svět.

Po prvním kole finálové skupiny byl Valenta až pátý, útok na zlato tak čekal málokdo. Nikdo však netušil, že se rodák z Šumperka vyhecuje na do té doby nejnáročnější skok akrobatického lyžování - trojité salto s pěti vruty. Valenta neuvěřitelný skok ustál a mohl slavit první individuální zlato v historii samostatné České republiky.

Kateřina Neumannová - běh na lyžích 30 km | Turín 2006

Česká královna běžeckého lyžování se zúčastnila hned pěti zimních olympiád, poprvé už v roce 1992 v Albertville. Svůj zlatý úspěch si Neumannová nechala až na poslední olympijský závod kariéry - 30 km volně na hrách v Turíně.

Do Itálie jela třiatřicetiletá rodačka Písku s vidinou nejcennějšího kovu jako trojnásobná stříbrná medailistka z předchozích her, ve své silné disciplíně skiatlonu z toho však bylo "jen" druhé místo. Na třicetikilometrové trati útok na zlato nikdo nečekal, čerstvá maminka dcery Lucie však překvapila všechny a legendárním finišem si dojela nejen pro zlatý triumf, ale také pro ocenění Sportovce roku 2006.

Martina Sáblíková - rychlobruslení 3000 a 5000 m | Vancouver 2010 a Soči 2014

Dnes jednadvacetinásobná mistryně světa patřila už na olympiádě 2010 v kanadském Vancouveru k velkým favoritkám, což potvrdila hned v prvním závodě. Na tříkilometrové trati nedala soupeřkám šanci a získala své první olympijské zlato. Svou zlatou formu potvrdila i v závodě na 5 km, kde jela v poslední rozjížďce a musela útočit na skvělé časy svých rivalek.

Svou dominanci na nejdelší trati Sáblíková dokázala potvrdit i o čtyři roky později v Soči, když o téměř tři sekundy porazila favorizovanou Němku Wüstovou. S třemi zlatými, dvěma stříbrnými a jednou bronzovou medailí je svěřenkyně trenéra Nováka nejúspěšnějším českým sportovcem v historii.

Eva Samková - snowboardkros | Soči 2014

Martina Sáblíková nebyla v Soči jedinou zlatou medailistkou, první triumf pro Českou republiku v Rusku získala teprve dvacetiletá Eva Samková ve snowboardkrosu.

Juniorská mistryně světa z předešlého roku celou disciplínu ovládla, když kromě kvalifikace vyhrála také všechny další jízdy, včetně té finálové a její radost v cíli zná celý národ. Sympatická závodnice s namalovaným knírkem do své medailové sbírky přidala i bronz z olympiády v Pchjončchangu.

Ester Ledecká - par. obří slalom (snowboard), super-G (lyže) | Pchjongčchang 2018

Záběry její zlaté jízdy v olympijském superobřím slalomu obletěly svět, nikdo nic podobného do té doby neviděl. Ester Ledecká byla v Pchjongčchangu jasnou favoritkou v paralelním obřím slalomu na snowboardu, v lyžařských disciplínách měla být spíše "do počtu."

O to níže všem spadla čelist, když rodačka z Prahy dojela 17. února 2018 do cíle obřího slalomu o setinu rychleji než obhájkyně zlata Rakušanka Veithová. Záběry kameramana, který české závodnici musel vysvětlit, že bude zlatá, jsou legendární.

O týden později dokázala Ledecká vyhrát i paralelní závod na snowboardu, a stala se tak prvním závodníkem v historii zimních olympijských her, který dokázal na jedněch hrách získat zlato ve dvou odlišných sportech. Její dvojitý triumf se právem řadí k vůbec největším sportovním okamžikům olympijské historie.

Reklama