Hlavní obsah

Navková a Kostomarov jsou opět evropskými mistry v tanci na ledě

Ruští krasobruslaři Taťjana Navková a Roman Kostomarov se v pátek potřetí za sebou stali mistry Evropy v soutěži tanečních párů. Na šampionátu v Lyonu o necelých šest bodů porazili Ukrajince Jelenu Grušinovou a Ruslana Gončarova. Bronzovou medaili získali Litevci Margarita Drobiazková a Povilas Vanadas, kteří se mezi amatéry vrátili po tříleté pauze.

Článek

Čeští reprezentanti Kamila Hájková a David Vincour při svém debutu na velkém mezinárodním závodě obsadili devatenáctou příčku. Brněnští krasobruslaři zahajovali program volných tanců a na hudbu z muzikálu Romeo a Julie předvedli výkon na hranici svých možností. Ziskem 67,76 bodu o čtyři setiny překonali své dosavadní osobní maximum, ale ve srovnání se zkušenějšími páry ztráceli především v tempu jízdy a ve schopnosti vyjádření hudebního tématu. Nakonec tak osmnáctiletá Hájková a její o tři roky starší partner porazili v Lyonu jen tři dvojice.

O medaile se bojovalo o tři hodiny později. Navková s Kostomarovem ve volném tanci za doprovodu Bizetovy Carmen nepředvedli optimální výkon. Především partner se dopustil řady chyb, té největší při krokové pasáži do kruhu, kdy na chvíli ztratil rovnováhu. Přesto to mistrům světa i Evropy z posledních dvou let stačilo na vítězství.

Nakonec stříbrní Grušinová s Gončarovem, kteří po originálním tanci na ruský pár ztráceli jen necelé dva body, totiž podle rozhodčích předvedli až čtvrtý nejlepší volný tanec a jen těsně uhájili druhou pozici. Jejich vystoupení přesto nepostrádalo technicky náročné prvky.

Jen 55 setin bodu na ně v konečném účtování ztratili třetí Drobiazková s Vanagasem. Litevští tanečníci už v roce 2002 odešli z amatérského ledu, ale s vidinou další olympiády se vrátili. I když je jim v součtu 69 let, předvedli výkon s enormním nasazením a především výborným výrazem. Díky tomu se radovali z medaile před domácími Isabelle Delobelovou a Rainerem Schoenefelderem.

Výsledky - taneční páry:
1. Navková, Kostomarov (Rus.) 202,32, 2. Grušinová, Gončarov (Ukr.) 196,73, 3. Drobiazková, Vanagas (Lit.) 196,18, 4. Delobelová, Schoenfelder (Fr.) 194,49, 5. Chaitová, Sachnovski (Izr.) 188,91, 6. Domninová, Šabalin (Rus.) 175,72, ...19. Hájková, Vincour (ČR) 127,77.

Reklama