Hlavní obsah

Šampión Sagan okouzlil Plzeň vřelostí. Roli předjezdce zvládnul s úsměvem

Trojnásobný světový šampión Peter Sagan okouzlil Plzeň. Osmadvacetiletý slovenský cyklista dorazil na západ Čech kvůli startu na mistrovství v silniční cyklistice České a Slovenské republiky. Před nedělním závodem startujícím v 10:30 hodin absolvoval rodák ze Žiliny v sobotu mediální povinnosti, pak strávil několik desítek minut s fanoušky, které si získal vstřícností.

Foto: Radek Malina, Právo

Peter Sagan v obležení fanoušků před autogramiádou v Plzni.

Článek
Fotogalerie

„Není problém, na všechny se dostane," usmíval se Peter Sagan, když si razil cestu davem do cílového prostoru na improvizovanou autogramiádu obklopen fanoušky, kteří mu pod ruce strkali plakáty, fotografie, týmové dresy Bory Hansgrohe a dokonce i duhový trikot světového šampióna. „Tady mi někdo uzmul můj dres," vtipkoval Sagan, když se sehnul, aby vykouzlil autogram na záda malého klučiny navlečeného do trikotu cyklistického světového šampióna.

Fanoušci byli nadšení z počínání dobře naloženého borce, jenž pětkrát dominoval bodovací soutěži na Tour de France. Letos v první části sezóny absolvoval závody Tour Down Under v Austrálii, kde vyhrál jednu etapu a ovládl bodovací soutěž. Při Tirreno-Adriatico byl třikrát druhý, stejná příčka mu připadla v bodovací soutěži. Následně oslnil senzačním vítězstvím v klasice Paříž-Roubaix. Posléze absolvoval etapové klání Kolem Kalifornie a v nedávné bitvě Okolo Švýcarska, generálce na Tour de France, slavil jedno etapové vítězství a prvenství v bodovací soutěži. „Zatím se vše vyvíjí velice dobře," lebedil si Sagan, když se ohlížel za dosavadním průběhem sezóny.

Cítí se skvěle

Není pochyb, že hlavní pozornost upíná k červencové Tour de France. „Start je o týden později než obvykle, tudíž ještě pojedu na sedmidenní přípravný kemp do Francie do vysoké nadmořské výšky. Cítím se vážně dobře. Udělal jsem vše, abych byl ve skvělé formě. Ale nepředbíhejme. Hodnotit mohu až podle výsledků," zůstával při prognózách zdrženlivý Sagan. „Já si nepotřebuji nic dokazovat. Budu se snažit vyhrát pochopitelně bodovací soutěž pošesté. Ale konkurence každým rokem roste, přicházejí noví závodníci. Je náročné uhájit pozici," přemítal Sagan.

Naposledy byl šampiónem Slovenska v roce 2015, následně dvakrát slavil trikot národního šampióna jeho bratr Juraj, rovněž člen stáje Bora Hansgrohe. „Ráno jsme si byli s bratrem okruh prohlédnout. Akorát startovala dětský závod děvčata, tak jsme se na chviličku vtělili do rolí předjezdců," vracel se k úsměvnému okamžiku ze sobotního dopoledne.

„Bude to hodně náročné. Během soboty foukal dost silný vítr, což je další důležitý faktor. Uvidíme, jak se závod vyvine během prvních dvou kol. Nechci tvrdit, že jsem si přijel pro trikot šampióna. Ani nebudu slibovat Jurajův vítězný hattrick. Je jedno, kdo z nás vyhraje. Hlavně, když zůstane trikot v rodině," usmál se Sagan a připomínal, že hlavní motivací je pro něj šestý zelený trikot z Tour de France: „Já mám následně v plánu získat jeden z dresů na Tour de France."

Sagan doufá, že záplava fanoušků při improvizované autogramiádě byla jen slabou předzvěstí diváckého zájmu o nedělní závod. „V neděli se přece nedělá, tudíž by všichni z okolí měli být kolem trati a užít si atmosféru," smál se slovenský cyklistický fenomén.

Reklama

Související témata: