Hlavní obsah

Černý doufá, že mu dva tituly přinesou vysněný kontrakt mezi elitou ve World Tour

Plzeň

Mistrovský double slaví Josef Černý, cyklista stáje Elkov Author. Po čtvrtečním triumfu při časovce v Karlových Varech ovládl v neděli s vydatnou podporou týmových parťáků i závod s hromadným startem, který se jel v Plzni. Doufá, že životní výsledky mu vynesou smlouvu mezi absolutní cyklistickou elitou.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Stupně vítězů na cyklistickém republikovém šampionátu. Zleva druhý Jan Bárta, vítěz Josef Černý a třetí Jakub Otruba.

Článek
Fotogalerie

Jak si Peter Sagan dojel v Plzni pro jasné vítězství.

„Hodně mi pomohla výhra v časovce, byl jsem psychicky nahoře. Navíc si ohromně přeju prosadit se do World Tour. To je obrovský hnací motor. Doufám, že s dvěma tituly jsem si o kontrakt v některé z elitních stájí důrazně řekl," vysvětloval pětadvacetiletý Černý. Po pěti letech má Česko jediného cyklistického krále. Tehdy dominoval časovce i silničnímu závodu nynější Černého parťák Jan Bárta, který letos v obou bitvách dojel druhý.

Černého tým měl nedělní závod pod kontrolou až na jediný okamžik, kdy čtyřicet kilometrů před cílem z vedoucí skupiny čítající šest závodníků stáje Elkov odjel obhájce titulu Zdeněk Štybar v dresu Quick Step Floors a vytvořil si téměř minutový náskok. „Zkusil jsem to na dlouhé sólo. Doufal, že jeden nebo dva kluci z Elkovu mě doskočí, budeme spolupracovat a v posledním kole si to dáme na férovku. Když mě dojeli, tři nástupy jsem chytil, na další už jsem prostě nebyl schopný reagovat," krčil rameny nakonec pátý Štybar.

To je na pár facek, zuřil Kreuziger

„Způsob, jakým závodí Elkov, je na pár facek. Nezaslouží si vůbec fungovat v cyklistice. Mezi třiceti mají deset lidí, ale ani jeden nechce tahat. Jen se vozí a čekají na nástupy. Jsem absolutně znechucený. Co předváděli v průběhu nedělního závodu byl absolutní vrchol," zlobil se Roman Kreuziger, který závod nedokončil.

„Možná se naše taktika někomu nezdála úplně férová, ale v naší pozici by ostatní jednali stejně. Mým úkolem bylo čekat na příležitost a využít ji," krčil rameny Černý a sesazený král Štybar mu dával za pravdu: „Mají právo jet, jak chtějí, byť je divné, když ve skupině ani jeden ze šesti lidí nepotáhne. Každopádně doufám, že se Pepa za takový výkon dostane do World Tour."

Reklama

Související témata: