Hlavní obsah

Válka na Tour! Froome jede a určitě si přijde na „své“

Mnohem více než jeho letošní vítězství na Giru se řeší jeho dopingová kauza. Tento týden přišel verdikt - Chris Froome je nevinný. Těsně před startem nejslavnějšího podniku sezóny je tedy jasné, že obhájce vítězství půjde do sedla znovu. Zvládne to, vyhraje? Nebo ho tlak z okolí a hlavně očekávaná nenávist fanoušků zničí?

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Čtyřnásobný vítěz Tour de France Chris Froome na tiskové konferenci před startem 105. ročníku.

Článek
Fotogalerie

Třiatřicetiletý rodák z Nairobi samozřejmě rozhodnutí UCI (Mezinárodní cyklistická unie) přivítal s velkou úlevou. Kromě zmínky, že je šťastný, že tato 9měsíční kapitola je konečně za ním, nezapomněl ani poděkovat všem, kteří ho v této době podrželi a podporovali.

Ještě na začátku června hlásil šéf UCI Lappartient do světa, že ač by byl rád, aby se situace kolem britské cyklistické hvězdy vyřešila do startu „Staré dámy", velkou naději tomu však nedává. A hle! Případ je po dlouhých devíti měsících uzavřen. Ne však pro tu část cyklistického světa, které stáji Sky, potažmo jejímu lídrovi nevěří.

A Froomovi to dají diváci sežrat, na to si můžete klidně vsadit. Není tajemstvím, že tým Sky není zrovna nejpopulárnější ekipou mezi příznivci tohoto sportu. Vzpomínáte na rok 2015? Tehdy třicetiletý Froome naprosto dominoval, čtrnáctou etapu však poznamenal incident, při kterém na něj jeden z diváku vylil obsah hrnečku, v kterém byla moč. Při té příležitosti na něj ještě stačil zakřičet slovíčko „dopée" (doping).

Střízlík ze stáje Sky si je dopředu vědom, čeho jsou diváci, zvláště v horských etapách, kdy se pohybují v absolutním dosahu cyklistů, schopní. Proto je zkusil ještě před startem 105. ročníku Tour přesvědčit. "Povzbuzujte v pozitivním duchu, nepřinášejte do závodu nenávistné reakce. Zároveň Vás ale žádám, přijďte a fanděte a jestli nebudete mými fanoušky nebo příznivci týmu Sky, navlečte si jiný dres a podporujte jiný tým, taková je moje rada divákům."

Těžko však tato slova padnou na úrodnou půdu.

Pro muže, který už vyhrál všechny tři nejslavnější etapové závody, bude letošní ročník Tour de France psychicky rozhodně tím nejtěžším. Druhé zjištění, které si řada fanoušků cyklistiky brblá pod vousy a parafrázuje v něm to známé: „Všichni jsou si rovni a někteří rovnější," nám dokumentuje například kauza Romana Kreuzigera, který dva roky bojoval o očištění svého jména a kterému zákazem startu UCI částečně zničila kariéru...

Reklama

Související témata: