Hlavní obsah

Sagan na druhý pokus hodlá vyrovnat rekord. Hlavně se chci dobře bavit, plánuje před Tour

Praha

Šestý triumf v soutěži o zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže Tour de France je hlavní motivací borce, který se jako jediný v historii cyklistiky pyšní třemi tituly mistra světa v řadě. Slovenský reprezentant Peter Sagan z týmu Bora Hansgrohe odjížděl na nejslavnější závod planety se stejným plánem už minulý rok. Tehdy jeho útok na vyrovnání rekordu Němce Zabela zničilo sporné vyloučení. Osmadvacetiletý borec si před druhým pokusem o přepsání historie zachovává nadhled.

Foto: Michal Červený

Slovák Peter Sagan na trati společného cyklistického mistrovství v Plzni.

Článek

„Miluju vyhrávání. Ale někdy prostě musíme i prohrát. Určitě se vydám ze všech sil, ale hlavně se chci bavit," říká Sagan v rozhovoru pro cycylingnews.com.

Na Tour de France vyhrál „jen" osm etap, ale z prvních sta dnů na Tour de France prožil osmdesát v zeleném trikotu pro lídra bodovací soutěže. Prokazuje neuvěřitelně konzistentní formu. Králem bitvy o zelený trikot se stal v letech 2012-2016. A postupně měl 421, 409, 431, 432 a 470 bodů. Když byl minulý rok vyloučen kvůli spornému sražení Marka Cavendishe, pozdější vítěz bodovací soutěže Michael Matthews posbíral 370 bodů.

„Nejsem čistokrevný sprinter, který by měl konkurovat Kittelovi, Cavendishovi a dalším klukům pro spurty. Ale mohu vyhrávat prémie, etapy a sbírat body i odlišnými způsoby. Mohu dojíždět v popředí balíku, v první pětce. Dělám to tak každý rok," vypravuje Sagan.

Organizátoři nejprestižnějšího cyklistického závodu letos změnili systém přidělování bodů v závislosti na charakteristice etapy, kdy klasikářská s kostkovými pasážemi z Paříž-Roubaix má menší porci bodů ve srovnání s tradičními rovinatými. Sagan navíc může těžit z faktu, že ve srovnání s klasickými sprintery pro něj nejsou nedosažitelné body ani v náročnějších etapách či dojezdech, které nejsou zcela spurterské.

I proto se musí soupeři bát. A Sagan si právem dělá zálusk na šestý triumf v bitvě o zelený trikot, čímž by vyrovnal dosavadní rekord Němce Zabela, jenž dominoval v letech 1996-2001.

„Jasně, že chci vyhrát. Měl jsem stejný plán i minulý rok. Ale skončil jsem u televize," vrací se Sagan k incidentu z ročníku 2017. Jeho tehdejší vyloučení označuje cyclingnews.com za jeden z nejkontroverznějších momentů závodu.

„Jestli čekáte, že se budu litovat, je to zbytečné. Tehdy jsem si odpočinul, užil si rodiny na lodi při nejdelší dovolené a do pelotonu se vrátil čerstvější, silnější. Vyhrál jsem jiné závody a stal se potřetí mistrem světa," směje se Sagan.

Během letošní sezóny ovládl klasiky Gent-Vevelgem a hlavně Paříž-Roubaix, kde umlčel největší kritiky, když porazil v přímém souboji Vivianiho, Demara či Dilliera.

Po tréninkovém kempu v Utahu navazujícím na závod Kolem Kalifornie vyhrál bodovací soutěž na závodě Kolem Švýcarska a získal šestý titul šampióna Slovenska. Ve finální fázi přípravy na Tour pak absolvoval vysokohorský kemp v podobě tří dnů tréninku, jednoho dne volna a dvou dnů tréninku před dnem odpočinku. „Tour letos startuje později, tudíž jsem se snažil, aby moje forma nepřišla příliš brzy. Každá sezóna je jiná, vlastně úplně nová. A já vím, že je potřeba být maximálně silný od začátku Tour až do konce července, kdy budeme v Paříži," netají Sagan, že k Tour a snaze vyrovnat Zabela upíná veškerou pozornost.

Reklama

Související témata: