Hlavní obsah

Griezmann žadonil o podpis u Sagana. Dresy francouzské reprezentace nosí i krávy

Chartres

V červenci je pro Francii neodmyslitelně jedničkou. Ale pro letošní rok v prvním týdnu Tour de France ustoupila fotbalové reprezentaci země galského kohouta. Vždyť tým trenéra Deschampse bude hrát v neděli v Moskvě o zlato, což se promítá i do nálady fanoušků největšího cyklistického závodu.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan vyhrál na letošním Tour de France druhou etapu.

Článek
Fotogalerie

Stará dáma, jak je bitvě o žlutý trikot přezdíváno, má ve sportovním kalendáři neodmyslitelné místo první tři týdny v červenci. Kvůli šampionátu v Rusku organizátoři však posunuli start slavného závodu o týden, aby nedošlo k úplně termínové kolizi. A když hrála Francie odpolední zápas ve čtvrtfinále, posunuli pořadatelé start etapy o hodinu. A stejný scénář se bude opakovat v neděli při finále šampionátu.

Není divu, vždyť silnice, na nichž Froome, Nibali, Yates, Sagan a další hvězdy bojují o vteřiny, jsou obsypány fanoušky francouzské reprezentace. Minulý rok lemovalo cesty etap podle odhadů pořadatelů 12 milionů diváků, z čehož jen dvacet procent byli zahraniční návštěvníci.

Když v pátek startovala ve Fougeres nejdelší etapa letošního ročníku, byly týmové autobusy zavaleny fanoušky ve fotbalových dresech hráčů, kteří jsou v zemi prestižní cyklistické bitvy doma. Trika v klasické modré barvě se znakem galského kohouta byla k vidění následně i na každém kilometru trati.

Griezmann má jednoznačnou převahu

Jednoznačnou převahu na zádech mužů, dětí, ale i žen mnohdy už v důchodovém věku, měl útočník Griezmann. Klučina navlčený do jeho dresu trpělivě přešlapoval před autobusem týmu Bora, aby získal podpis trojnásobného světového šampióna Sagana. Velkým miláčkem cyklistického publika je i Pogba a Varane, menší zastoupení měl hvězdný teenager Mbappé.

Důkazů, jak moc žije Francie nedělním vyvrcholením mundialu, je po trati nepočítaně. Asfalt na mnoha místech zdobí nápisy Allez les Bleus či Allez les Francais mnohdy vybavené v modré, bílé a červené barvě z francouzské vlajky. Na náměstíčkách městeček, jež Tour de France proťala, si klučinové v národních dresech krátili čekání na průjezd cyklistické karavany čutáním do meruny.

V městečku Larchamp přímo u trati Tour fanoušci pasoucí se krávy navlékly do modrého plátna, půlku stáda pak pokryli látkou tvořenou červenobílými kostkami připomínajícími dresy Chorvatska, soupeře v bitvě o zlato. Na loučku dokonce umístili i branky, tudíž iluze nedělní fotbalové bitvy byla dokonalá.

Stará dáma ve vedlejší roli

Bojem o zlato na šampionátu žije i samotný peloton. Cyklisté na sociálních sítích vyjadřují podporu svým reprezentačním týmům, přičemž zejména domácí borci jsou hodně kreativní. Etapy zatím nepřináší boj o celkové pořadí, hlavní slovo mají spurterské týmy. Tak jako v pátek, kdy cyklisté v rovinaté etapě při teplotě na slunci přesahující pětatřicet stupňů absolvovali 231 kilometrů a finišovali v městě Chartres pouhých 85 kilometrů od Champ-Elysee, kde se rozhodně o šampiónovi 105. ročníku Tour de France. Ale to bude až za čtrnáct dnů.

Ted mají fanoušci v hlavách kromě cyklistické legendy spjaté z jejich zemí už od roku 1903 fotbalový šampionát. Vždyť i sportovní deník L´Equipe v pátečním vydání sice věnoval Tour deset stran, tedy stejně jako bitvě o finále, nicméně na titulní stranu umístil fotku nynějšího kouče Les Bleus Didiera Deschampse, jak se objímá s Aimé Jacquetem, trenérem francouzských mistrů světa z roku 1998. Stará dáma se prostě do neděle musí smířit s vedlejší rolí sportovní scény Francie. Až po pondělním dni volna přijde její čas.

Reklama