Hlavní obsah

Cyklokrosový Světový pohár se bude rozšiřovat, zvýší se také prémie

Paříž

Mezinárodní cyklistická unie (UCI) plánuje rozšířit Světový pohár v cyklokrosu. K současným devíti závodům přibudou další tři zastávky a v budoucnu by mohl být seriál dokonce čtrnáctidílný.

Foto: Michal Červený

Česká cyklokrosařka Kateřina Nash (vpravo).

Článek

Cílem UCI je větší globalizace cyklokrosu. Proto se bude moct v jedné zemi konat maximálně šest pohárových závodů a seriál musí zavítat nejméně do šesti států.

„Tohle je příležitost pro země s velkou cyklokrosovou tradicí, jako jsou Španělsko, Švýcarsko a Česká republika," uvedl koordinátor UCI pro cyklokros Peter Van den Abeele. Příští sezóny se rozšíření kalendáře ještě netýká.

O návratu SP do Česka bylo rozhodnuto již dříve. Letos 17. listopadu bude čtvrtý závod sezóny hostit Tábor, kde se pojede elitní seriál po pěti letech.

Další novinkou je zavedení kategorie juniorek na mistrovství světa od roku 2020. V další sezóně se dívky poprvé představí i ve Světovém poháru. Zvýší se také dotace závodů a ženské prémie se postupně budou vyrovnávat odměnám pro muže.

„Tahle disciplína je ideální pro televizní vysílání, je dynamická, netrvá dlouho a vypadá na obrazovce dobře. Když k tomu připočtu navýšení prémií, je podle nás globální budoucnost cyklokrosu optimistická," řekl Van den Abeele.

Reklama

Související témata: