Hlavní obsah

Čísla jdou nahoru, Kulhavý si chce ve Skotsku spravit chuť

Glasgow

Největší rival Nino Schurter sice chybí, biker Jaroslav Kulhavý přesto v úterním závodu v cross country horských kol na evropském šampionátu v Glasgow nečeká procházku růžovým sadem. A zastávku ve Skotsku s ohledem na letošní výkonnostní výkyvy bere olympijský šampión z Londýna především jako dobrý test směrem k zářijovému MS ve švýcarském Lenzerheide.

Foto: Michal Červený

Biker Jaroslav Kulhavý.

Článek

Evropskou bikerskou elitu čeká v trailovém areálu Cathkin Braes na jižním okraji Glasgow pětikilometrový okruh, který je podobný jako olympijská trať na olympijských hrách v Londýně. „Je to náročný okruh, má hodně zatáček. Jde ale o zábavnou trať, která by mi měla sedět. Uvidíme, jak se závod rozjede, očekávám ale, že se bude se rozhodovat až ve druhé polovině," hlásil Kulhavý v pondělí odpoledne bezprostředně po prohlídce místa závodu.

Český šampión, který má ve sbírce dva evropské tituly z let 2010 a 2011, zatím neprožívá ideální sezónu. V březnu sice potřetí v kariéře triumfoval v etapovém závodu Cape Epic, ve Světovém poháru je ale jeho letošním maximem deváté místo z Nového Města na Moravě.

„Nějaký super výsledek v cross country mi v téhle sezóně chybí. Proto jsem zastávku v Glasgow přivítal, před MS bude dobré zjistit, jak na tom jsem. Po zdravotních patáliích je to týden od týdne lepší a čísla v tréninku jdou nahoru. Tak snad se to potvrdí i v závodě," poznamenal Kulhavý.

Na ME tradičně nedorazil švýcarský fenomén cross country a Kulhavého velký soupeř Nino Schurter, podle české jedničky je ale konkurence i tak extrémně nabitá. „Většina nejlepších lidí je přece jenom z Evropy. Podle mě je asi největší favorit Mathieu van der Poel, protože je to takový těžší cyklokros. Samozřejmě, i když nejede Schurter, budou hodně silní Švýcaři," připomněl Kulhavý.

Vedle české hvězdy budou na startu úterního závodu (15:30 SELČ) také Ondřej Cink, Jan Škarnitzl a Jan Vastl. Závod žen startuje v 10:30 SELČ a do bojů o medaile se pustí i trio Jitka Škarnitzlová, Karla Štěpánová a Hana Ježková. Hned ve středu pak závodníci zahájí přesun za Atlantik, kde je už o víkendu čeká v kanadském Mont-Sainte-Anne další díl Světového poháru.

Reklama