Hlavní obsah

Bylo mi jasné, že už nebudu chodit. Cyklistická královna ochrnula, na svůj milovaný sport ale nezanevřela

Berlín/Praha

S tím, že už nikdy nebude chodit, se Kristina Vogelová smířila. Sedmadvacetiletá dráhová cyklistka ochrnula poté, co se na konci června při tréninku srazila na betonovém velodromu v Chotěbuzi s mladým nizozemským jezdcem. Na cyklistiku však nezanevřela a dál se v ní chce angažovat.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Kristina Vogelová.

Článek

Na světových šampionátech získala Kristina Vogelová jedenáct zlatých medailí a spolu s Australankou Annou Mearesovou je nejúspěšnější ženou v historii dráhové cyklistiky. Do své bohaté sbírky chtěla přidat ještě další medaile, avšak srážka s jiným jezdcem při tréninku na betonovém velodromu tomu zabránila.

Sedmadvacetiletá Němka po kolizi ochrnula od pasu dolů a je na invalidním vozíku. „Když mi zouvali boty a dotýkali se mých nohou, necítila jsem to. Bylo mi jasné, že už nikdy nebudu chodit,“ zavzpomínala Vogelová na tiskové konferenci v Berlíně, kde se poprvé ukázala na veřejnosti. S úsměvem na tváři ujišťovala, že už se vypořádala s tím, co se jí stalo.

„Slzy mi nepomohou. Mnoho lidí mi dodalo energii. Jsem připravená tuto výzvu přijmout a vytěžit z toho maximum. Chci se vrátit do života a nebýt moc závislá na pomoci ostatních. Musím využít svou sílu, kterou jsem měla při závodech. Udělám toho na vozíku hodně, je to samozřejmě jiné, ale jsem tady a chci být šťastná. Už se těším, až si něco uvařím,“ vyprávěla dvojnásobná olympijská vítězka.

„Poprvé v životě mám možnost dělat svá vlastní rozhodnutí, být svobodná a učit se krok za krokem, co potřebuji. Chci dělat něco pro cyklistiku, chci jí něco vrátit,“ prohlásila s tím, že bude také uvažovat o možnosti, zda by další úspěchy nemohla získat jinak.

„Možná bude nějaká jiná příležitost, kde bych ještě získala nějakou medaili, a pokud by se nenaskytla, nevadí, dokázala jsem toho už hodně,“ dodala Vogelová, která ukázala, jak je silná již před lety. Mnohonásobnou juniorskou mistryni světa a Evropy v osmnácti letech při tréninku na silnici srazil minibus, byla v kómatu, přesto však poté opět začala makat, aby se stala královnou mezi dráhařkami.

Reklama