Hlavní obsah

Tisk po případu Kohl: Rakousko je centrem evropského dopingu

VÍDEŇ

Čerstvý dopingový skandál cyklisty Bernharda Kohla dokazuje, že rakouský antidopingový zákon je neúčinný a země se naopak stala jedním z hlavních center dopingu v Evropě. Tak smýšlí dnešní rakouský tisk v reakcích na kauzu bronzového medailisty a nejlepšího vrchaře Tour de France, která vyvolala v alpské republice šok a zděšení.

Článek

Šestadvacetiletý rakouský cyklista měl během Tour de France hned dvakrát pozitivní test na zakázanou látku CERA. Informace o tom se dostala na veřejnost v pondělí jen několik dnů poté, co se Kohl ocitl v užším výběru pěti sportovců, z nichž bude vybrán rakouský sportovec roku 2008.

Významný deník Die Presse dnes navzdory světové finanční krizi, složité povolební situaci v zemi a tragické smrti korutanského hejtmana Jörga Haidera věnuje právě dopingu celé první dvě strany svého vydání. Připomíná na nich řadu skandálů, které Rakousko v posledních letech postihly, a zdůrazňuje, že navzdory proklamacím politiků i sportovních funkcionářů se proti dopingu dělá v zemi velmi málo.

"Mnohé dopingové nitky se sbíhají právě v Rakousku a vedou ke stále stejným lidem," cituje list bývalého atletického funkcionáře Wilhelma Lilgeho. Ten jako jednoho z organizátorů dopingu v Rakousku označuje manažera Stefana Matschinera.

Nový antidopingový zákon, který byl v Rakousku schválen loni a kterým se vláda opakovaně chlubí, je podle Lilgeho naopak "programem na ochranu dopujících". "Kdo v Rakousku dopuje, nemusí se ničeho bát," dodává Lilge a připomíná, že teprve letos 1. července začala v Rakousku působit národní antidopingová agentura, má však k dispozici minimum kvalifikovaných lékařů, a tak se v zemi provádí jen relativně málo kontrol.

Sport se nesmí skandalizovat

Vláda v zákoně pod heslem, že sport se nesmí skandalizovat a musí zůstat mimo trestní právo, činí sportovce vlastně předem nepostižitelnými, s výjimkou případů, kdy by jim bylo prokázáno, že si zakázané látky sami obstarávali a podávali. Stíháni mohou být jen překupníci nebo ti, kdo doping aplikují.

Naopak bojovníci proti dopingu to mají těžké. Lilge i jeho manželka, kteří přispěli k letošnímu odhalení dopingu u nejlepší rakouské vytrvalkyně Susanne Pumperové, byli krátce nato propuštěni z atletického klubu LCC Vídeň. Oficiálním důvodem byla úsporná opatření.

Dalším příkladem laxnosti rakouských úřadů v boji proti dopingu je případ vídeňské laboratoře Humanplasma. O její roli ve skandálu kolem rakouských biatlonistů na zimní olympiádě 2006 v Turíně i v dalším organizovaném krevním dopingu si štěbetají vrabci na střeše, ale vyšetřovat se začalo až letos v únoru, a to ještě nikoli kvůli dopingu, ale kvůli obvinění z pojišťovacích podvodů. Vyšetřování však vede jediný policista a ten byl ještě mezitím pověřen jinými, naléhavějšími úkoly, píše Die Presse.

Rakousko se tak dostalo v Evropě v oblasti dopingu na stejnou úroveň s Ruskem, Bulharskem a Řeckem, konstatuje list.

Reklama

Související témata: