Hlavní obsah

Armstrongovi hrozí trest za porušení antidopingových pravidel

PAŘÍŽ

Sedminásobnému vítězi Tour de France Lanci Armstrongovi hrozí trest za porušení pravidel Francouzské antidopingové agentury (AFLD). Sedmatřicetiletý americký cyklista prý při kontrolách nerespektoval nařízení, že musí být pod neustálým dohledem antidopingového komisaře.

Článek

Armstrong, který dlouhá léta čelí ve Francii nepřímým obviněním z užívání zakázaných látek, se podle agentury AP provinil při poslední mimosoutěžní kontrole 17. března. Tehdy mu byly odebrány nejen vzorky moči a krve, ale i vlasů.

Komisaři ve vzorcích stopy nepovolených látek nenašli, ale podali stížnost na Armstrongovo chování při testech. Nelíbí se jim zejména dvacetiminutové zdržení, během kterého stáj Astana ověřovala totožnost komisařů. Armstrong však jakékoliv provinění odmítá, protože podle něj dostal od komisařů svolení se osprchovat.

O tom, jaký trest americkému cyklistovi případně hrozí, AFLD neinformovala. Podle svého šéfa Pierra Bordryho se organizace ještě nerozhodla, zda s Armstrongem zahájí disciplinární řízení, přestože k tomu dostala svolení od Mezinárodní cyklistické unie UCI.

Pro jezdce stáje Astana to byl již 24. mimosoutěžní test poté, co se na podzim vrátil k cyklistice po tří a půlleté pauze. Armstrong se po zkoušce pozastavil nad tím, že to bylo poprvé, co mu byl odebrán i vzorek vlasů.

Reklama