Hlavní obsah

Krkonoše vyměnil za kostky královny klasik, následně vyrazil do Alp

Praha

Muka individuální přípravy jsou minulostí. Cyklista Petr Vakoč už si užívá společnosti parťáků z týmu Alpecin Fenix, který je od ledna jeho novým zaměstnavatelem. Téměř čtyři měsíce se rodák z Prahy chystal kvůli pandemii koronaviru výhradně v Česku.

Foto: Michal Červený

Petr Vakoč v cíli Krakonošova cyklomaratonu, jímž si zpestřil tuzemskou přípravu.

Článek

„Bylo to super shledání po dlouhých měsících," ulevil si Vakoč. Jeho tým hned vyrazil vstříc netradičním tréninkům. „Projížděli jsme trasy kostkových klasik v Belgii a také posledních sto šest kilometrů závodu Paříž-Roubaix," líčil Vakoč a fanouškům na sociálních sítích nabídl video, jak krouží po slavném velodromu v Roubaix, kde je dojezd královny klasik.

Vakoč po přestupu z Decenunick Quick Step, kde prožil šest let kariéry, zvládl v barvách nového týmu před pauzou způsobenou pandemií koronaviru i dva závody. Pětidílný etapák Ruta del Sol ve Španělsku, poslední únorový den pak Omloop Het Nieuwsblad v Belgii. Následně se přesunul s parťáky do Itálie, kde se chystali na klasiku Strade Bianche, ale ta už neodstartovala. Po absolvování karantény trénoval v Česku. A když se naskytla první šance, nechyběl na startu amatérského závodu v Krkonoších: Krakonošově cyklomaratonu.

„Vůbec jsem nevěděl do čeho jdu. Trasu jsem absolutně neznal," přiznával s odstupem po bitvě dlouhé 134 kilometrů, kdy za vytrvalého deště a teploty jen lehce přes deset stupňů dojel pátý. „Prožil jsem šest let v belgickém týmu a počasí v Krkonoších bylo podobné. Navíc šlo o fantastický trénink," ohlížel se za prvním závodním dnem po téměř čtyřech měsících.

Když se spustily registrace, Vakoč zaváhal a mezi prvních tři sta účastníků se nevešel. Na základě rozhodnutí vlády o uvolnění epidemiologických opatření se však do závodu mohlo registrovat dalších dvě stě cyklistů. A na druhý pokus už český reprezentant nezaváhal. „Bylo důležité dostat do nohou závodní intenzitu, která se bude hodit. Když jede člověk v tréninku sám, nikdy se nedostane na stejnou úroveň. Měl jsem průměr tři sta wattů, v tréninku mám o sto méně," vysvětloval, než vyrazil za týmem v čele s hvězdným Mathieu van der Poelem.

Právě nizozemský cyklista označovaný za největší talent současnosti měl být pro tým patřící do kategorie týmů až za elitní World Tour poukázkou na účast v největších etapových závodech. „Jenže pandemie a změna kalendáře všechno zhatila," posteskl si Vakoč.

Foto: Michal Červený

Petr Vakoč v cíli Krakonošova cyklomaratonu, jímž si zpestřil tuzemskou přípravu.

Pozvánku na italské Giro v týmu neočekávali. Jenže následně padla i účast na španělské Vueltě a nakonec i na Tour de France. „Chvíli to vypadalo dobře. Mathieu o závod moc stál. Nicméně půjde možná o problém i směrem k příští sezoně, kdy se bude soustředit na horská kola a Tokio. Ale nedá se nic dělat. Program je daný a tým klade o to větší důraz na klasiky," neskrýval Vakoč, že s parťáky bude pod tlakem očekávání ve všech jednodenních závodech.

Proto došlo v předstihu na prohlídku tratí největších jednorázovek „Později nebude prostor. Nyní jsme vyrazili na vysokohorské soustředění do francouzských Alp, poslední červencový týden jedeme Sibiu Tour v Rumunsku, a pak už se rozjede kalendář World Tour," vysvětlil Vakoč, který se druhý srpnový týden ukáže i domácím fanouškům při Czech Cycling Tour.

Reklama

Související témata: