Hlavní obsah

Pátou etapu Gira vyhrál Meňšov, Amstrong ztrácí přes tři a půl minuty

ALPI DI SIUSI

Pátou etapu cyklistického závodu Giro d'Italia vyhrál Rus Denis Meňšov, když nejlépe zvládl závěrečné stoupání. O pouhé dvě sekundy porazil Itala Danila Di Luku, který převzal růžový trikot pro vedoucího jezdce průběžného pořadí od Švéda Thomase Lövkvista, jenž ve středu dojel třetí.

Článek

O vítězi rozhodovalo závěrečné stoupání dlouhé 25 kilometrů do srdce Dolomit Alpi di Siusi. Především závěrečných deset kilometrů s převýšením okolo devíti procent bylo jednou z nejnáročnějších pasáží letošního závodu.

Právě před závěrečným stoupáním peloton dojel osmičku jezdců, kteří od úvodu unikali a měli v průběhu etapy náskok již přes čtyři a půl minuty. Šest kilometrů před cílem pak k úniku nasadil Ivan Basso, s nímž udrželi krok jen Levi Leipheimer, Chris Horner, Carlos Sastre, Lövkvist, Di Luca a Meňšov.

V závěrečném spurtu pak Menšov porazil Di Luku a radoval se z letošního prvního etapového vítězství. "Vyhrát tuhle etapu je velmi důležité. Posledních 300 metrů bylo hrozně těžkých, ale unavení jsme byli všichni," řekl Meňšov, který již dvakrát vyhrál španělskou Vueltu. "Jsem teď v lepší formě než v minulém roce," dodal.

"Jsem samozřejmě unavený. Byla to tvrdá dřina. Věděl jsem, že budu trochu pozadu. Myslel jsem tak o dvě minuty, ale i tři jsou v pohodě," uvedl po dojezdu Armstrong, který se neobává, že by mu nabraná ztráta mohla zabránit v celkovém vítězství. "Už na začátku jsem říkal, že první polovina nebudou mou polovinou. Musím nabrat kondici, než se začnu pohybovat na špici," dodal.

Giro d'Italia, cyklistický etapový závod - 5. etapa: San Martino di Castrozza - Alpe di Siusi (125 km):
1. Meňšov (Rus.) 3:15:23, 2. Di Luca (It.) -2, 3. Lövkvist (Švéd.), 4. Basso (It.) oba -5, 5. Leipheimer, 6. Horner (oba USA) oba -9, 7. Sastre -19, 8. Arroyo (oba Šp.), 9. Rogers (Austr.), 10. Kessiakoff (Švéd.) všichni -22.
Průběžné pořadí:
1. Di Luca 16:20:44, 2. Lövkvist -5, 3. Rogers -36, 4. Leipheimer -43, 5. Meňšov -50, 6. Basso -1:06, 7. Sastre -1:16, 8. Horner -1:17, 9. Pellizotti (It.) -1:27, 10. Arroyo -1:41.

Reklama