Hlavní obsah

Drsná cesta! Požáry, monzun, pandemie. A přesto odvážlivkyně překonaly i mužský rekord

Londýn

S odstupem byl jejich výkon slavnostně zanesen do Guinnessovy knihy rekordů. Při drsné cestě si přitom dvě Britky užily své, ale nakonec se mohly pyšnit tím, že nejrychleji zvládly cestu kolem světa na tandemovém kole. Z Oxfordu se vydaly loni 29. června. O fous pak stihly návrat do Británie těsně před tím, než v březnu skončily možnosti cestovat.

Dvě Britky objely na tandemovém kole svět.Video: GUINNESS WORLD RECORDS DAY LAUNCH, Reuters

 
Článek

Byl to drsný výlet. Překonaly požáry v australské buši, monzunové deště a nakonec i globální pandemii. Čtyřiapadesátiletá Cat Dixonová a o rok starší Raz Marsdenová objely svět za 263 dní, 8 hodin, 7 minut. Překonaly tak nejen ženský rekord, ale i ten mužský.

Předchozí maximum 281 dnů stanovili krajané Lloyd Edward Collier a Louis Paul Snellgrove, kteří dokončili svou cestu v květnu 2019.

Dixonová a Marsdenová projely 25 zemí a na kole, kterému říkaly Alice, najely denně mezi 130 a 160 km.

Dvojice se dala dohromady při charitativní jízdě z Londýna do Paříže v roce 2016 a na rekordní cestu pravidelně trénovala. Dixonová opustila pozici právnice, zatímco Marsdenová si dala pauzu od své role konzultantky.

V cíli v Londýně 18. března 2020 měly najeto 18 263 mil (29 391 km). Podařilo se jim přitom nastoupit na předposlední osobní trajekt z Caen v den, kdy ve Velké Británii začal platit zákaz cestování. Jejich rekord byl jedním z posledních, které byly před uzavřením veškerého dění stanoveny.

Musely měnit trasu, aby se vyhnuly všem velkým požárům v Austrálii. A samozřejmě je také popoháněly informace o pandemii. „Když jsme se vracely přes Afriku a Evropu, tak to byl závod s časem,“ uvedla s odstupem Dixonová.

Trasa vedla Francií, Monakem, Itálií, Slovinskem, Chorvatskem, Bosnou a Hercegovinou, Černou Horou, Albánií, Makedonií, Řeckem, Tureckem, Gruzií, Indií, Myanmarem, Thajskem, Malajsií, Singapurem, Austrálií, Novým Zélandem a Spojenými státy. Dále přes Mexiko, Maroko, Španělsko, Gibraltar a zpět přes Francii do Velké Británie.

Úspěch tandemového týmu je zahrnut do vydání Guinnessovy knihy rekordů pro rok 2021 a uveden do ní oficiálně byl 29. července při příležitosti Světového dne rekordů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články