Hlavní obsah

Hirt o následcích pádu a Tour de France: Bolelo mě i ležet v posteli. V úvodu asi nebudu v ideální formě

Praha

Velká premiéra v devětadvaceti letech! Cyklista Jan Hirt z týmu CCC už netrpělivě vyhlíží sobotní start Tour de France, nejslavnějšího závodu planety. Jeho příprava přitom rozhodně nebyla ideální. V nohách má jen čtyři závodní dny a navíc se musel vypořádat s následky zranění po krvavém karambolu v přípravném závodě.

Foto: Sport.cz

Jan Hirt v dresu týmu CCC.

Článek

Už jste stoprocentně fit po drsném pádu při Tour de l´Ain, kdy jste utrpěl zranění zápěstí, lokte a poškodil si zuby?

Zuby už jsou spravené. Jeden jsem měl popraskaný, dva byly ze tří čtvrtin ulomené. Zápěstí mě při českém mistrovství ještě bolelo a nemohl jsem pravou rukou stoprocentně ovládat zadní brzdu. Ale v sobotu na startu Tour budu v pohodě.

Co přesně se vlastně při Tour de l´Ain stalo?

Hloupý pád po kontaktu s naším mechanickým vozem... Nejvíc mě štvaly pošramocené zuby. A potlučené tělo. Pět dnů po dojezdu závodu bylo docela tvrdých. I ležet v posteli mě bolelo. Měl jsem ruce tak naražené, že jsem nevěděl, jak je položit. Týden jsem moc netrénoval.

Nezvažoval jste kvůli zraněním, že upřednostníte Giro startující až 3. října?

Vůbec. Při první etapě Tour to bude tři týdny od pádu, budu v pohodě. V úvodu závodu asi forma nebude ideální Ale spíše, než o důsledek zranění půjde o pouhé čtyři závodní dny, což není zrovna podle mých představ. Věřím, že se do toho rychle dostanu. Tour de France byla vždy mým snem. Letos je navíc trasa pěkná, hodně těžká a zahrnuje jen jednu časovku. Pochopitelně si uvědomuji, že příprava nebyla ideální. Ale nikdo si nemůže být jistý, kolik závodů nakonec skutečně bude. Proto je lepší absolvovat hned úvodní Grand Tour.

Tour jste měl v kalendáři ještě před přerušením sezony v důsledku pandemie. Jak se následně nominace vyvíjela?

Sestava byla daná už dlouho. Na týmovém startovním listu jsem byl pořád, ale bylo tam i dost dalších lidí, takže jsem neměl jistu, byť pravděpodobnost byla vysoká. Až na Tour de l´Ain jsem cítil, že vážně pojedu.

Jaké budou ambice úplného zelenáče, alespoň z pohledu účastí na Tour de France?

Určitě nepojedu na celkové pořadí. Myslím, že všichni z týmu budeme usilovat o etapy.

S ohledem na start sezony v srpnu nejste jediný, kdo má minimum ostrých kilometrů v nohách. Není to nakonec příznivá konstelace pro debut na Tour de France?

Nikdo nemůže říct, jak zareaguje na tři týdny trvající závod. Výchozí pozice všech je relativně stejná. Sezona je samozřejmě zvláštní, ale na celkové pořadí pojedou podle mého stejní závodníci, jako při normálním průběhu.

Foto: Jan Brychta

Jan Hirt na trati královské etapy Czech cycling tour. (archivní foto)

Váš hlavním sponzor krátce po vypuknutí pandemie oznámil, že na konci sezony tým opustí. Jak aktuálně stáj CCC funguje?

Servis je pořád profesionální, ale nádech skutečnosti, že určité peníze chybí, se přeci jen projevuje. Před vypuknutím krize byl servis ještě o trošku lepší.

Ital Fausto Masnada už odešel, Belgičan Greg van Avermaet už rovněž oznámil budoucího zaměstnavatele. Má vedení ještě sílu shánět nového sponzora? Nebo jsou všichni jezdci smíření s koncem a jen řeší, kam přestoupí?

Každý závodník chce mít klid a jasno na příští rok. Není to tím, že tým nemá jasnou budoucnost. Jen prostě závodníci chtějí vše vyřešit třeba pro případ, že spadnou, zraní se a nebudou mít šanci se ukázat.

Štve vás, že při debutu na Tour de France nezažijete maximální podporu fanoušků, jejichž přístup k trati bude omezený?

Pro závodníky se tolik nemění. Diváci možná trochu pomohou, ale když už závodník síly nemá, nevzkřísí ho vůbec nic.

Reklama

Související témata: