Hlavní obsah

Zmatky kolem testů? Z Tour může být vyloučen klidně uchazeč o vítězství, který Covid nemá

Bude to už 107. ročník slavně Staré dámy, přesto bude v mnoha ohledech výjimečný. Zejména proto, že se pojede v roce, který tak silně ovlivňuje pandemie Koronaviru. Ty nejčernější představy shrnul do své úvahy nový evropský šampion v časovce a švýcarský nástupce legendarního Fabiana Cancellary, šestadvacetiletý Stefan Küng .

Foto: Sport.cz

Švýcarský cyklista Stefan Küng.

Článek

Skvělý švýcarský časovkář přemýšlí o hodně variantách, které se v dnes začínající Grand Tour mohou stát a možná nad rámec běžných starostí cyklistického pelotonu se rozpovídal o tom, že nespolehlivý test může připravit některého z cyklistů třeba i o vítězství v celé Tour.

"I u nás v týmu se stalo, že náš zaměstnanec měl virus, ale během druhého testování, které přišlo krátce poté, už byl negativní. Co uděláme s těmito "falešně pozitivními testy"?

"Co když bude kandidát na vítězství stažen ze závodu a krátce poté se zjistí, že je vlastně negativní?" Klade si možná až příliš konspirační otázky několikanásobny mistr Švýcarska v časovce.

"Musíte si být jistí, když někoho pošlete domů," reagoval tak Küng také na zpřísnění pravdila, které ředitel Tour Christian Prudhomme několik hodin před startem Tour ještě zpřísnil.

Tour zpřísnila regule, vyloučení hrozí za dva nakažené členy týmu

Ředitel Tour de France Christian Prudhomme několik hodin před startem oznámil, že vyloučen ze závodu bude tým, jehož dva členové včetně realizačního štábu budou pozitivní na covid-19. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) v pátek navrhovala, aby se opatření týkalo jen dvou pozitivních testů mezi jezdci.

"Zůstaneme u dvou případů mezi 30 lidmi ze stejného týmu během sedmi dnů," řekl agentuře AFP Prudhomme. Návrat k přísnější verzi pravidel nařídila vládní komise dohlížející na koronavirovou pandemii.

Stosedmý ročník Tour de France začíná po dvouměsíčním odkladu dnes v Nice za přísných hygienických podmínek. Bude omezen kontakt s diváky a zástupci médií, fanoušci nebudou smět parkovat na trase v horských průsmycích a budou muset mít roušky. Ochranu úst a nosu bude mít v prostoru startu a cíle i 176 jezdců z 22 týmů.

Francouzské úřady v pátek oznámily, že za posledních 24 hodin přibylo více než 7000 případů nákazy koronavirem a počet infikovaných stoupá exponenciálně. V několika větších městech včetně Paříže je zavedena povinnost nosit roušky na veřejnosti.

Reklama