Hlavní obsah

Cyklokrosový šampión Štybar chce na OH v Londýně jako biker

STŘÍBRO

Start na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 je jedním z hlavních cílů cyklokrosového mistra světa Zdeňka Štybara. Nejlepší jezdec uplynulé sezóny, v níž ovládl i Světový pohár a seriál Superprestige, se chce na olympiádu probojovat v cross country horských kol.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Štybar v cíli cyklokrosařského MS v Táboře

Článek

"Olympijské hry jsou můj cíl. Na silnici to není reálné, ale na horských kolech ta šance určitě je," řekl Štybar na dnešním setkání s novináři doma ve Stříbře, kde pro něj uspořádali velkou oslavu.

K horským kolům si odskočil už v loňském roce a dokonce startoval na mistrovství Evropy, kde závod nedokončil. Na domácím šampionátu dojel čtvrtý.

Horská kola s cyklokrosem celkem úspěšně kombinuje belgická hvězda Sven Nijs. Bývalý mistr světa získal loni na ME bronzovou medaili, na olympiádě v Pekingu skončil devátý.

Štybar nezavrhuje ani variantu, že by vyzkoušel závody na silnici. "Ta možnost je vždy, a pokud podepíšu novou smlouvu třeba se stájí ProTour, tak vzroste. Měl bych super silniční program, ale v první řadě tam budu určitě jako cyklokrosař," uvedl čtyřiadvacetiletý jezdec, který má do konce února 2011 smlouvu s belgickou stájí Fidea.

Další nabídky

Po úspěšné sezóně dostal nabídky i z dalších týmů Sunweb, Quick Step a Lanbouwkredit. "Fidea mě pochopitelně chce udržet, ale musí se snažit vylepšit podmínky, jinak odejdu. Je jasné, že se rozhodnu pro stáj, která mi dá nejlepší podmínky. Není to jen o penězích, ale hodně také o programu," prohlásil Štybar s tím, že by novou smlouvu chtěl podepsat do měsíce.

V letošním roce prý bude mít přibližně stejný program jako v tom minulém. "Nic zásadně měnit nebudu. Rozhodně nepojedu místo šesti bikových závodů dvanáct," uvedl. Na mistrovství světa v cross country, které se uskuteční v Kanadě těsně před cyklokrosovou sezonou, nepojede, ale s elitou by měl změřit síly na Světovém poháru v Offenburgu.

V jeho plánech na léto nechybějí ani silniční závody. "Pojedeme Kolem Belgie, na to se těším, a také Czech Tour. Ta koliduje s mistrovstvím Evropy na horských kolech v Izraeli, budu se muset pro jedno teprve rozhodnout," řekl Štybar.

Od triumfu na lednovém MS v Táboře prý neměl ani den volna, proto se těší na dovolenou. S přítelkyní Ine vyrazí do Egypta. "Deset dnů se budu jen válet na pláži. Jeden z našich sponzorů má vedle našeho hotelu barák, takže budeme mít k dispozici windsurfing, skútr a další. Už se těším," prohlásil cyklokrosař, který v sezoně výrazně překročil svůj plán.

"Dal jsem si za cíl být ve všech seriálech do třetího místa, a to se mi zdálo hodně, hodně nereálné. Ale dva jsem vyhrál a ve třetím byl druhý, takže jsem splnil hodně nadplán. Nakonec i dvanáct vítězných závodů je dvojnásobek plánu," pochvaloval si Štybar.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články