Hlavní obsah

Nejsem v optimální kondici, přiznává Kreuziger. Věří, že se podaří alespoň jedna etapa

Praha

Jede už desátou Tour de France. Cyklista Roman Kreuziger se může chlubit nejlepším českým výsledkem z nejslavnějšího závodu planety, kde vybojoval páté místo. Ovšem v probíhajícím ročníku v dresu NTT Pro Cycling se zatím trápí. „Doufám, že se mi povede alespoň jedna etapa," prohlásil v rozhovoru pro novináře během druhého volného dne 107. ročníku nejslavnějšího cyklistického závodu planety.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger během letošní Tour de France.

Článek

„Dopoledne jsme byli hodinku na kole s celým týmem, abychom úplně nestáli. Po obědě jsem se natáhnul a trošku se prospal. A absolvoval fyzioterapii. Tak jako každý druhý den na Tour. Střídám to pravidelně s masážemi," přiblížil program pondělního dne čtyřiatřicetiletý cyklista.

Testy na koronavirus tentokrát závodníkům volno nenarušily. „Absolvovali jsme je totiž už v neděli před startem patnácté etapy, abychom si během pondělí skutečně odpočinuli a náš program nebyl rozbitý," vyprávěl Kreuziger.

Na Tour de France debutoval v roce 2008 (12.). Postupně přidal dalších osm startů: 2009 (8.), 2010 (8.), 2011 (112.), 2013 (5.)., 2015 (17.), 2016 (10.), 2017 (24), 2019 (16.). A letos jede jubilejní desátou Tour. „Je hodně jiná ve srovnání se všemi předchozími. Pochopitelně je všude málo diváků," připomíná kontrast způsobený opatřeními kvůli koronaviru.

„A také se závodí velice ostře. Mladým to jde hodně dobře, protože nepotřebují tolik závodních kilometrů," naznačuje Kreuziger, že mu v nohách po dlouhé pauze způsobené pandemií chybí ostré bitvy. „Snažím se bojovat, ale nejede se mi úplně dobře. Nejsem v optimální kondici. Musel jsem změnit strategii," přiznává Kreuziger.

Po patnácti etapách je na průběžném sto druhém místě pelotonu s odstupem tří hodin a jednadvaceti minut na vedoucího Rogliče. „Snažím se hlavně pomoci týmu," říká Kreuziger, jehož nejlepším dílčím výsledkem je čtyřiačtyřicátá příčka z třinácté etapy. „Každý den není posvícení. Nicméně doufám, že se m povede alespoň jedna etapa. Určitě se kousnu," ujišťuje český cyklista.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Peter Sagan na trati Tour de France.

Nebude to však snadný úkol. Peloton se nyní bude drápat na horské velikány v Alpách, v předposlední den závodu přijde na řadu horská časovka. „Nejprve tři těžké horské etapy, pak jedna zvlněná, kde půjde Sagan po bodech pro zelený trikot," předvídá, že peloton si už neodpočine. „Jako velké finále velice náročná časovka. A pak nás snad pustí do Paříže," neskrývá Kreuziger, že hlavní ambicí je jubilejní Tour dokončit stejně jako všechny předchozí.

Reklama