Hlavní obsah

Tour přišla o jednu z nejzářivějších hvězd! Bernal před středeční etapou odstoupil

Bolavá záda ho už nepustila dál! Z cyklistické Tour de France odstoupil před středeční královskou 17. etapou loňský vítěz Egan Bernal. Kolumbijec, který kvůli potížím se zády nedokončil už předchozí podnik Critérium du Dauphiné, figuroval v průběžném pořadí letošní Tour na 16. pozici se ztrátou více než 19 minut na vedoucího Slovince Primože Rogliče.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Kolumbijský cyklista Egan Bernal loňský titul na Tour de France neobhájí. Ze závodu odstoupil před středeční 17. etapou kvůli zdravotním potížím.

Článek

Na Tour se Bernal do minulého víkendu držel v první trojce průběžného pořadí, ale v neděli už na nejlepší nestačil a ztratil přes sedm minut. Po dni volna v úterní horské etapě nabral manko přes 27 minut a dnes se rozhodl nepokračovat.

"Takhle jsem samozřejmě své vystoupení na Tour de France zakončit nechtěl, ale vzhledem k okolnostem je to správný krok. Chovám k tomuto závodu velkou úctu a už se těším, až se příští rok vrátím," uvedl člen týmu Ineos Grenadiers v prohlášení.

Tím, jak se snažil ulevovat bolavým zádům, začalo ho prý navíc trápit koleno.

"Rozhodli jsme se takhle v Eganově zájmu. Je to skutečný šampion, ale taky mladý jezdec, kterého čeká ještě spousta Tour. V téhle chvíli bylo podle nás rozumné, aby závod ukončil," řekl šéf britské stáje Dave Brailsford.

Před rokem se Bernal stal ve 22 letech třetím nejmladším vítězem Tour v historii.

Podle vedení Ineosu si po zotavení Bernal najde ve zbytku sezony poznamenané koronavirem jiné cíle. V říjnu se pojedou odložené zbylé Grand Tours Giro d'Italia a Vuelta, na kterých dosud nestartoval. Na mistrovství světa v Imole koncem září se ještě nepředstaví.

Na Bernalem uvolněný trůn momentálně aspiruje především slovinská dvojice Roglič - Tadej Pogačar, který za někdejším skokanem na lyžích zaostává po 16 etapách o 40 sekund. V dnešní 17. etapě absolvuje peloton nejtěžší stoupání v celém 107. ročníku - dvacetikilometrový výjezd na Col de la Loze. Cílem v Méribelu cyklisté projedou po 170 kilometrech ve výšce 2304 metrů nad mořem.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Slovinský cyklista Primož Roglič na trati Tour de France.

V předchozích letech Ineos (dříve Sky) na Tour dominoval a jeho jezdci ovládli sedm z posledních osmi ročníků. Tentokrát se britskému týmu nedaří. Jeho jezdci nevyhráli žádnou z etap a v průběžném pořadí je nejvýš Ekvádorec Richard Carapaz na 14. místě.

Reklama

Související témata: