Hlavní obsah

Martin dosáhl na Vueltě po dvou třetích místech etapového triumfu, dál vede Roglič

Třetí etapu cyklistické Vuelty těsně vyhrál irský závodník Daniel Martin ze stáje Israel Start-Up Nation před Slovincem Primožem Rogličem. Obhájce loňského prvenství Roglič, který hájí barvy týmu Jumbo-Visma, udržel červený dres pro vedoucího jezdce celkového pořadí. Devětačtyřicátý byl Jan Hirt, Zdeněk Štybar obsadil 125. místo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Třetí etapu Vuelty vyhrál Ir Daniel MartinVideo: Právo

 
Článek

Stejně jako v úvodních dvou etapách byl i tentokrát na 166 kilometrů dlouhé trati z Lodosy do Vinuesy k vidění únik, který však skončil neúspěchem a nesehrál roli v pořadí etapy. Krátce před cílem to zkusili také Francouzi Kenny Elissonde a Clément Champoussin, ale ani jejich pokusy nepřinesly umístění na pódiu.

V závěru mimořádně náročného stoupání o délce přes deset kilometrů, jímž dnešní třetí díl končil, hráli prim hlavní favorité. Čtyřiatřicetiletý Martin potvrdil svou pověst výborného vrchaře a po dvou třetích místech, jež si vyjel v úterý a ve středu, tentokrát oslavil po devíti letech druhý etapový vavřín z Vuelty.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Slovinský lídr Vuelty Primož Roglič před startem třetí etapy závodu.

Během rozhovoru krátce po dojezdu rodák z Birminghamu jen ztěžka zadržoval slzy dojetí. "Už jsem tady byl tento rok vítězství hodně blízko... Hrozně moc jsem chtěl pro náš tým vyhrát. Po celý rok se k nám včetně sponzorů choval i přes problémy s koronavirem skvěle, žádné krácení platů či něco podobného. O to více namotivovaní jsme během té nucené závodní pauzy byli, abychom ještě tvrději trénovali," připomněl Martin.

"Během Tour de France jsem se potýkal se zraněním, takže nebylo moc reálné vyhrát tam etapu, ale dnes jsem byl zcela odhodlaný to dokázat. Kluci z týmu mi ohromně pomohli, každý z nich na tom má svůj podíl. Vítězství patří z části jim a z části také mé ženě, neboť tohle je poprvé, co jsem vyhrál závod od narození našich dětí. I proto je pro mě tenhle úspěch tak mimořádný," dodal Martin.

Druhý Roglič vede celkové pořadí o pět sekund právě před Martinem, třetí dnes dojel těsně za Slovincem i díky dobré práci týmového parťáka ze stáje Ineos Grenadiers Chrise Froomea v průběhu etapy Ekvádorec Richard Carapaz. Třetí příčka mu průběžně patří i celkově, na Rogliče má manko 13 sekund.

Foto: Alvaro Barrientos, ČTK/AP

Cyklisté na trati Vuelty.

Smůlu měl dnes po středeční etapě čtvrtý muž celkového pořadí Esteban Chaves (Mitchelton-Scott). Kolumbijec se jen pár kilometrů před cílem potýkal s technickými problémy a ztratil kvůli tomu na nejlepší závodníky dne více než minutu. Hirt dojel s mankem dvou minut a 21 sekund, Štybar ztratil přes 11 a čtvrt minuty.

Po velmi náročném startu, kdy peloton během tří kopcovitých etap urazil více než 490 kilometrů, je v pátek na pořadu první rovinatá etapa. Z Garray do cíle v Ejea de los Caballeros čeká na cyklisty téměř 192 kilometrů.

Cyklistický závod Vuelta:
3. etapa (Lodosa - Vinuesa, 163,8 km):
1. Martin (Ir./Israel Start-Up Nation) 4:27:49
2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma)
3. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers) oba stejný čas
4. Poels (Niz./Bahrajn-McLaren) -4
5. Vlasov (Rus./Astana) -7
6. Mas (Šp./Movistar) -9
7. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe)
8. Carthy (Brit./EF Pro Cycling)
9. Kuss (USA/Jumbo-Visma) všichni -12
10. Champoussin (Fr./AG2R La Mondiale) -24,
...49. Hirt (ČR/CCC) -2:21,
125. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -11:19.
Průběžné pořadí:
1. Roglič 12:37:24
2. Martin -5
3. Carapaz -13
4. Mas -32
5. Carthy -38
6. Kuss -44
7. Grossschartner -1:17
8. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott) -1:29
9. Soler (Šp./Movistar) -1:55
10. Bennett (N. Zél./Jumbo-Visma) -1:57,
...43. Hirt -23:50,
106. Štybar -42:08.

Reklama