Hlavní obsah

Na Tour zůstalo u jediného pozitivního testu Kolobněva

PAŘÍŽ

Cyklistická Tour de France měla letos jediný dopingový nález, o který se už v průběhu závodu postaral ruský jezdec Alexandr Kolobněv. Všechny další provedené testy byly podle dnešního oznámení Mezinárodní cyklistické unie UCI negativní.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Cyklisté na Tour de France

Článek

Šéf UCI Pat McQuaid to kvitoval s potěšením a vidí za tím dobrou práci své organizace a její antidopingová opatření, včetně povinných biologických pasů. "Také to svědčí o změně mentality a chování v pelotonu. Náš sport se ubírá správnou cestou a my musíme nadále používat všechny dostupné prostředky, abychom ho chránili," uvedl McQuaid.

Tour tak nehrozí dopingová dohra jako po loňském ročníku, kdy se dodatečně ukázalo, že vítězný Španěl Alberto Contador měl během závodu pozitivní test na clenbuterol. Po jeho úspěšné obhajobě před domácí federací, že požil kontaminované maso, mohl letos titul obhajovat, ale skončil pátý. Vyhrál Australan Cadel Evans.

Kolobněv měl po páté etapě pozitivní test na diuretika, která nemají povzbuzující účinky, ale mohou sloužit k maskování zakázaných podpůrných substancí. Po zveřejnění nálezu dvojnásobný ruský šampion a předloňský vicemistr světa z Tour odstoupil.

Reklama