Hlavní obsah

Štybar: Užíval jsem si růžovou atmosféru, fanoušci to vychytali

Cyklokrosař Zdeněk Štybar získal v Uničově už šestý titul mistra republiky, z toho pátý v řadě za sebou. V historických tabulkách se osamostatnil na druhém místě za Radomírem Šimůnkem starším, jenž triumfoval sedmkrát. „Takže bych chtěl minimálně ještě dvakrát vyhrát,“ řekl Štybar, který od nového roku závodí na zbrusu novém kole růžové barvy.

Foto: Ladislav Adámek, ČTK

Zdeněk Štybar se svými fanoušky v růžovém

Článek

Věříte, že už příští rok vyrovnáte Šimůnka staršího?

Mistrák se jede u nás doma ve Stříbře a bylo by hezký, kdybych to dokázal zrovna tam.

Doufal jste, že bude tak snadné získat další titul?

Myslel jsem, že to s Radkem (Šimůnkem) a Zlámou (Zlámalík) bude hodně velký boj. V uplynulých týdnech jsem neměl úplně dobrou formu, proto jsem zvolil úplně jinou taktiku než jindy. Dvacet minut jsem jel volně a pak jsem stupňoval tempo. S každým kolem se mi jelo líp.

Nástup na Šimůnka ve čtvrtém kole byl promyšlený?

Vůbec. Ani jsem moc nevěřil, že by to vyšlo. Chtěl jsem to jen vyzkoušet, abych viděl, jak na tom oba jsme. A překvapilo mě, že tam během chvíle byla díra.

Mohl jste pak jet na půl plynu?

To ne, ale nemusel jsem jet úplnou hranu. Ke konci už jsem si jel svůj závod a spíš jsem si užíval tu růžovou atmosféru.

Jel jste teprve druhý závod na svém novém růžovém kole. Kdo dostal tento nápad?

Když firma Specialized udělala někdy v roce 1983 první horské kolo, bylo růžové, první silniční taky a teď navázali na tradici, protože jsem první mistr světa v cyklokrosu na kole téhle značky.

Jaká byla vaše reakce?

V první chvíli jsem byl trochu na vážkách, protože jsem netušil, jak bude vypadat chlap na růžovém kole. Ale udělali ho nádherné. Jsou tam dva odstíny růžové: matná a pak taková metalická.

Čekal jste, že si fanoušci hned vyrobí růžové doplňky?

Když jsem viděl lidi do růžova, překvapilo mě to. Vychytali to pěkně. Je legrační vidět lidi od nás ze Stříbra včetně bývalého starosty v růžových kloboučkách. Málo lidí si troufne nosit růžovou, hlavně fanoušci z řad mužů.

Jak barvu kola přijali v Belgii?

U holek dobrý (směje se). Ale musím přiznat, že zaujalo i ostatní závodníky. Teď už jde jen o to, aby byly výjimečné i moje výsledky... Na internetu jsem četl nějaké blogy a psali tam, že na mistrovství světa do Koksijde musí všichni moji fanoušci v růžovém. Tak jsem zvědavej...

Reklama