Hlavní obsah

Pogačar si čtvrtým místem v časovce pojistil vítězství na Tirrenu

Aktualizováno

Úřadující vítěz cyklistické Tour de France Tadej Pogačar ze Slovinska si čtvrtým místem v závěrečné časovce pojistil triumf na závodě Tirreno-Adriatico. Desetikilometrovou jízdu proti chronometru ve městě San Benedetto del Tronto vyhrál druhý muž celkového pořadí Wout van Aert z Belgie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tadej Pogačar si v časovce pojistil triumf na Tirreno-AdriaticoVideo: sntv

 
Článek

Dvaadvacetiletý Pogačar se do vedení dostal díky vítězství v sobotní královské etapě a druhou letošní výhru po únorovém závodě Kolem SAE si už vzít nenechal. Univerzála Van Aerta, jenž na Tirrenu-Adriaticu vyhrál úvodní i závěrečnou 7. etapu, porazil celkem o 1:03 minuty. Třetí skončil s téměř čtyřminutovým odstupem Španěl Mikel Landa před předloňským vítězem Tour Eganem Bernalem z Kolumbie.

"Je to skvělý start do sezony, tohle je jeden z největších týdenních závodů," radoval se Pogačar, který po sobotním vítězství získal další sekundy na své soupeře v neděli, kdy stíhal uprchlíka Mathieua van der Poela. "Pátá etapa v chladu a dešti. Na tu nikdy nezapomenu," dodal lídr týmu SAE Team Emirates.

Van Aert vládl

Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu Van Aert prolétl desetikilometrovou rovinatou trasu za 11:06 minuty. O šest sekund porazil mistra Evropy Stefana Künga ze Švýcarska a o dalších pět sekund mistra světa Filippa Gannu, jenž nenašel přemožitele v předchozích osmi časovkách. Čtvrtý Pogačar za domácího favorita ztratil jen sekundu.

"Každým rokem se v téhle disciplíně trochu lepším," řekl Van Aert ke svým časovkářským schopnostem. "Tady jsem poprvé jel na celkové pořadí v etapovém závodě a porazil mě jen vítěz Tour de France. V budoucnu se o to budu pokoušet víc, ale teď se budu soustředit na klasiky počínaje Milánem-San Remo," dodal člen týmu Jumbo-Visma, jenž bude v sobotu na prvním z cyklistických "monumentů" obhajovat loňské vítězství.

Z kvarteta českých cyklistů v závodě se nejvíce dařilo Zdeňku Štybarovi, jenž v časovce obsadil 72. místo a celkově byl padesátý. Petr Vakoč skončil na 74., Roman Kreuziger na 77. a Jan Hirt na 81. pozici.

Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 7. etapa (časovka na 10,1 km):
1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 11:06
2. Küng (Švýc./Groupama-FDJ) -6
3. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -11
4. Pogačar (Slovin./SAE-Team Emirates) -12
5. Thomas (Fr./Groupama-FDJ) -16
6. Bettiol (It./EF Education) -18
...72. Štybar (ČR/Deceuninck-Quick Step) -1:03
102. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) -1:22
136. Vakoč (ČR/Alpecin-Fenix) -1:42
148. Kreuziger (ČR/Gazprom-RusVelo) -1:57
Konečné pořadí:
1. Pogačar 26:36:17
2. Van Aert -1:03
3. Landa (Šp./Bahrain-Victorious) -3:57
4. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers) -4:13
5. Fabbro (It./Bora-hansgrohe) -4:37
6. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) -4:54
...50. Štybar -33:00
74. Vakoč -44:04
77. Kreuziger -44:38
81. Hirt -45:15

Reklama