Hlavní obsah

Exhibicí jsou Pražské schody jen podle názvu, směje se Raboň

Praha

Česká bikerská elita ozáří v úterý vpodvečer uličky Malé strany a Hradčan. Při jednadvacátém ročníku závodu horských kol Pražské schody nebude chybět žádná z domácích hvězd v čele se zlatým olympijským medailistou z Londýna Jaroslavem Kulhavým.

Foto: Facebook Jaroslav Kulhavy Fan Page

Jaroslav Kulhavý se raduje po vítězství na SP v Norsku.

Článek

„Jde o jeden ze závodů, které si člověk užívá. Pokaždé dorazí hodně diváků a atmosféra je neopakovatelná. Jde hlavně o show, jedeme pro lidi, výsledek je až na druhém místě," vyprávěl Kulhavý. „S ohledem na nedělní závod Světového poháru v Novém Městě se nechci strhat, abych nemusel za pět dní v kopci kolo do kopců tlačit," usmál se Kulhavý.

Vedle českého olympionika bude na startu akce, která se jezdí jako memoriál bývalého komentátora Roberta Bakaláře, vítěz nejtěžšího závodu dvojic horských kol Cape Epic 2014 a evropský šampión v maratónu Kristián Hynek, Chybět nebude jeho parťák z dobrodružství v Jihoafrické republice Robert Mennen, dále pak člen stříbrného týmu z letošního Cape Epic František Raboň či hvězdy domácích závodů Matouš Ulman či Pavel Boudný.

„Moc nevím, co očekávat. Od dětství jsem jezdil na Pražské schody jako divák. Jako silničář jsem si ani nepředstavoval, že bych někdy mohl jet. Viděl jsem záběry z minulého roku a závod mi přišel dost tvrdý. Já se ve srovnání s Jardou nemám proč šetřit, protože mě v nejbližších dnech nic nečeká, a tak budu závodit naplno," prohlásil František Raboň, který ještě v minulé sezóně závodil na silnici.

Kamarádovi se chce vyrovnat

„Radil jsem Frantovi, aby se připravil, že závod je hodny rychlý a bude bolet. Každý se chce předvést, od startu se jede šrot, protože i ti slabší závodníci se chtějí ukázat v televizi a třeba po jednom či dvou kolech odstoupí, ale kluci jedoucí na celkový výsledek musí jet stejné tempo pořád," smál se Kulhavý, který během kariéry vyhrál závod jedinkrát. „Rád bych se Járovi vyrovnal," culil se Raboň. „Ono se řekne vyhrát exhibici. Ale to slovo je jen v názvu, jinak jde o pořádně tvrdou a rychlou zkoušku," tušil velký kamarád Kulhavého.

S ambicemi na první místo a vylepšení letošní skvostné bilance dorazí i Hynek. „Rovněž já se chci konečně pokusit vyhrát, protože v minulosti mi prvenství uniklo. Minulý víkend jsem nezávodil, jen jsem trénoval, a tak jsem zvědavý, v jakém budu rozpoložení. Moc se těším na atmosféru, která je neopakovatelná," přitakal Hynek.

Start závodu je tradičně v Nerudově ulici, cíl na Hradčanském náměstí. Bikeři budou okruh dlouhý 1400 metrů s několika umělými dřevěnými překážkami čítající rovněž sjezd 128 zámeckých schodů zdolávat hodinu a jedno kolo navrch. Hlavní závod startuje v 18 hodin, o hodinu dříve je na programu autogramiáda všech hvězd závodu.

„Jde o jeden z nejvýznamnějších sportovních podniků Prahy. Při založení před dvaceti lety jsme chtěli kola přivést divákům do města. Nikdo netušil, že vydržíme se všemi partnery tak dlouho," uvedl ředitel závodu Roman Čermák.

Reklama

Související témata: