Hlavní obsah

Cyklistu Pantaniho podle nových zjištění zabila antidepresiva

Rimini

Nově provedená soudní pitva těla Marca Pantaniho opětovně potvrdila, že se slavný cyklista nestal v roce 2004 obětí vraždy. Současně však vyvrátila, že se předávkoval kokainem. Jeho užívání sice podle všeho Pantaniho smrti napomohlo, ale hlavním důvodem byla příliš velká dávka antidepresiv.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý cyklista Marco Pantani

Článek

Dosud nezodpovězenou otázkou zůstává, zda se tak stalo s cílem spáchat sebevraždu, nebo osudným omylem. "Pantani užíval antidepresiva ve snaze vyřešit tak své problémy s depresemi. Není zřejmé, zda došlo k chybě s dávkováním, nebo jestli si chtěl vzít život," řekl deníku Corriere della Sera toxikolog Franco Tagliaro, jenž vyšetřování vedl.

Přestože popřel předávkování kokainem, k němuž vedly předchozí závěry vyšetřování, sehrálo prý jeho užívání vedle léků venlafaxinu a trimipraminu také svou roli. "Kombinované působení všeho dohromady nabízí úplné vysvětlení jeho smrti," uvedl Tagliaro.

Znovu také vyvrátil možnost, že šlo o vraždu. Právě tato možnost byla motivem Pantaniho rodiny, proč si loni vymohla znovuotevření případu. Podle ní nebyla policie při vyšetřování dostatečně důkladná a soukromý detektiv najatý rodinou dokonce přišel s údajně novými důkazy, že povrchní zranění na Pantaniho obličeji a těle způsobil vrah, jenž donutil špičkového vrchaře vypít smrtící dávku drogy.

"Nemáme žádné konkrétní důkazy o tom, že by užil léky nebo drogy pod nátlakem někoho jiného," doplnil Tagliaro. I proto se podle informací italského deníku chystá státní zástupce Paolo Giovagnoli udělat za případem tečku. "Ve světle těchto výsledků vyšetřování směřuje vše k tomu, že tento případ uzavřu," prohlásil Giovagnoli.

Vítěz Tour de France a Gira d'Italia z roku 1998 Pantani byl před 11 lety nalezen mrtev v hotelovém pokoji v Rimini. Bylo mu 34 let.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články