Hlavní obsah

Zanardi obhájil paralympijské zlato v časovce handbikerů. Díky, šéfe, vzhlížel k nebi a na stupních slzel

Rio de Janeiro

Bývalý pilot formule 1 Alex Zanardi obhájil na letních paralympijských hrách zlatou medaili v časovce kategorie handbiků. Devětačtyřicetiletý Ital, jenž před čtyřmi lety v Londýně ovládl i silniční závod, zvítězil zásluhou skvělého finiše, na mezičase mu patřilo s téměř dvacetisekundovou ztrátou třetí místo.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Ital Alessandro Zanardi při olympijském závodě.

Článek
Fotogalerie

"Je to neuvěřitelné, fantastické. Jsem už přece starý chlap," radoval se Zanardi, jenž přišel o obě nohy před 15 lety při havárii na závodním okruhu. "Normálně s Bohem nerozmlouvám, protože myslím, že má důležitější věci na práci, ale když jsem zjistil, že jsem vyhrál, bylo toho na mne trochu moc. Tak jsem se poprvé podíval k nebi a řekl jsem: 'Díky, šéfe!'"

Na stupních nedokázal zadržet slzy.

Účastník 41 Velkých cen F1 přišel o nohy v září 2001 při nehodě v automobilovém závodu seriálu CART na německém Lausitzringu. Ke sportu se vrátil jako vozíčkář, s protézami dokonce v roce 2005 vyhrál závod MS cestovních vozů v Německu. Na handbiku závodí od roku 2007 a prosadil se na něm i na mistrovství světa. Vyhrál například také maraton v New Yorku či dokončil legendárního Ironmana na Havaji.

Koulař Kisý a cyklista Koblasa byli pátí

Dvě pátá místa byla dnes maximem českých reprezentantů. Postarali se o ně koulař Aleš Kisý a cyklista Ivo Koblasa v časovce jednotlivců kategorie C2. Medailové naděje nenaplnili cyklisté Jiří Ježek a Jiří Bouška, kteří se v kategorii C4 seřadili na devátém a desátém místě.

Šestatřicetiletý Kisý, který je po úrazu upoután na invalidní vozík s postižením dolních i horních končetin, hodil ve finále v Riu svůj letošní nejlepší výkon 7,81 m a jen těsně zaostal za svým paralympijským maximem, kterým byla čtvrtá místa z Pekingu i Londýna.

Třiadvacetiletého Koblasu, jenž prodělal dětskou mozkovou obrnu, dělilo při druhém paralympijském startu v kariéře od medaile více než půl minuty. Ještě více ztratili Ježek s Bouškou, kategorii jezdců s podkolenní amputací suverénně ovládl Slovák Jozef Metelka, za nímž Češi zaostali o více než dvě a půl minuty.

Osmé místo vybojovala v časovce cyklistka s nadkolenní amputací Tereza Diepoldová stejně jako Tomáš Kajnar mezi muži s postižením horních končetin. Na handbiku závodící Kateřina Antošová skončila devátá. Tribikeři Jiří Hindr a David Vondráček obsadili šesté a dvanácté místo.

Reklama