Hlavní obsah

Suverénní Kittel! Na Tour popáté vyhrál etapu, celkově stále vede Froome

Aktualizováno

Německý cyklista Marcel Kittel ze stáje Quick-Step slaví páté etapové prvenství na letošním ročníku Tour de France. Dnes, i s velkou pomocí týmového kolegy Zdeňka Štybara, ve spurtu opanoval 11. etapu. V celkovém pořadí stále vede Brit Christopher Froome.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Marcel Kittel opanoval i 11. etapu Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 11. etapy Tour de France

Štybar pomáhal v závěru 203,5 km dlouhé trasy z Eymetu do Pau v čele pelotonu stupňovat tempo a stahovat náskok Macieje Bodnara. Polský jezdec stáje Bora, který byl dlouho v úniku, měl ještě deset kilometrů před cílem náskok 37 sekund, po pěti kilometrech se ale ztenčil na 20 sekund a pár set metrů před koncem ho peloton pohltil.

V závěru se pak prosadil devětadvacetiletý Kittel, jenž se na Tour de France radoval z etapového prvenství už počtrnácté v kariéře. Pátým letošním triumfem si navíc upevnil vedení v boji o zelený dres v bodovací soutěži.

"Jsem neuvěřitelně šťastný. Tohle je pro mne bláznivá Tour. Vždycky najdu geniální linii. Všechno vychází," radoval se Kittel. Doufal, že ještě nějaké vavříny posbírá. "Mám skvělé nohy. Je to skvělý pocit," dodal.

Z trojice českých cyklistů dorazil v hlavním pelotonu do cíle jako první Roman Kreuziger na 56. místě těsně za Bodnarem a zůstal na 25. místě průběžného pořadí. Ve stejném času jako vítěz dojel i 107. Ondřej Cink, Štybar dorazil s minutovým odstupem na 142. příčce.

Žlutý dres před dvěma náročnými dny v Pyrenejích uhájil Brit Chris Froome. Obhájce titulu dojel v hlavním pelotonu na 27. místě a v průběžném pořadí dál vede o 18 sekund před Fabiem Aruem z Itálie.

Favorité padali

Britský jezdec absolvoval dnešní rovinatou etapu bez komplikací, některým z jeho rivalů z elitní desítky se opět nevyhnuly pády. Na zemi skončili třetí muž průběžného pořadí Romain Bardet, pátý Jakob Fuglsang či dvojnásobný vítěz Tour Alberto Contador, jenž je celkově dvanáctý.

Fuglsang se zapletl do hromadného karambolu v občerstvovací zóně a na rozdíl od stájového kolegy z Astany Daria Catalda z něj vyvázl bez vážného zranění. Ital musel kvůli zlomenině zápěstí odstoupit.

Bez následků se obešel i Bardetův a Contadorův pád. Španěl skončil na zemi 25 kilometrů před cílem, kdy se jelo v rychlém tempu, s pomocí týmových kolegů se ale stihl vrátit do hlavního pelotonu a neztratil další čas.

yklistický etapový závod Tour de France - 11. etapa (Eymet - Pau, 203,5 km):
1. Kittel (Něm./Quick-Step) 4:34:27,
2. Groenewegen (Niz./LottoNL),
3. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data),
4. Matthews (Austr./Sunweb),
5. McLay (Brit./Fortuneo),
6. Cimolai (It./FDJ),
7. Greipel (Něm./Lotto-Soudal),
8. Bouhanni (Fr./Cofidis),
9. Swift (Brit./SAE Team Emirates),
10. Wyss (Švýc./BMC),
...
56. Kreuziger (ČR/Orica),
107. Cink (ČR/Bahrajn Merida) všichni stejný čas,
142. Štybar (ČR/Quick-Step) -1:10.
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 47:01:55,
2. Aru (It./Astana) -18,
3. Bardet (Fr./AG2R) -51,
4. Urán (Kol./Cannondale) -55,
5. Fuglsang (Dán./Astana) -1:37,
6. D. Martin (It./Quick-Step) -1:44,
7. S. Yates (Brit./Orica) -2:02,
8. Quintana (Kol./Movistar) -2:13,
9. Landa (Šp./Sky) -3:06,
10. Bennett (N. Zél./LottoNL) -3:53,
...
25. Kreuziger -21:06,
50. Cink -43:22,
82. Štybar -1:00:23.

Reklama