Hlavní obsah

Polák Marczynski vyhrál etapu na Vueltě, dál vede Froome

Polský cyklista Tomasz Marczynski vyhrál ve spurtu tříčlenné skupinky uprchlíků šestou etapu Vuelty. Červený dres lídra průběžného pořadí udržel Brit Christopher Froome, který do cíle 204,4 km dlouhé trasy dojel v prvním balíku pronásledovatelů se ztrátou 26 sekund.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vuelta - 6. etapaVideo: sntv

 
Článek

Třiatřicetiletý Marczynski ze stáje Lotto Soudal porazil v cílové rovince krajana Pawla Poljanského a Španěla Enrica Mase a připsal si první vítězství na závodě Grand Tour v kariéře. Další dva členové úniku v závěru ztratili osm sekund.

"Je to neuvěřitelný pocit. Hrozně jsem tu chtěl zabojovat o etapové vítězství, věřil jsem tomu a dneska to přišlo," radoval se v cíli Marczynski.

Poklidné tempo hlavního pelotonu, které kontrolovala stáj Sky, narušil ve stoupání na poslední vrchařskou prémii na Puerto del Garbi Alberto Contador. Jeho tempo udržel z favoritů jen Froome, ostatní pak museli náskok stahovat ve sjezdu.

"Plánoval jsem zaútočit. Říkal jsem si, že je to dobrý den na to, abych se zbavil pár soupeřů," řekl v cíli trojnásobný vítěz Vuelty, který plánuje po závodě ukončit kariéru. V průběžném pořadí ale dál ztrácí více než tři minuty.

"Alberto už možná nabral v celkovém pořadí ztrátu, já ho ale stále musím sledovat, když vyrazí. Pořád je nebezpečný a znovu ukázal, jak je silný a houževnatý. Jsem si jistý, že bude bojovat až do konce," řekl Froome.

O druhé místo v průběžném pořadí přišel Američan Tejay van Garderen, který dnes skončil dvakrát na zemi. Poprvé spadl v závěru stoupání při snaze pronásledovat Contadora, podruhé pak na kruhovém objezdu při závěrečné stíhací jízdě za Froomeovou skupinou. Do cíle dojel na 44. místě s odstupem 46 sekund a klesl na čtvrtou příčku. O jeho dalším účinkování v závodu ale rozhodne kontrola u lékaře.

Lídr týmu Sky Froome si díky osmému místu pojistil vedení v posledním z letošních závodů Grand Tours. Vítěz Tour de France vede o 11 sekund před Kolumbijcem Estebanem Chavesem. Třetí Nicolas Roche ztrácí další dvě sekundy.

Cyklistický závod Vuelta - 6. etapa Villarreal - Sagunt (204,4 km):
1. Marczynski (Pol./Lotto-Soudal) 4:47:02
2. Poljanski (Pol./BORA-hansgrohe)
3. Mas (Šp./Quick-Step Floors) oba stejný čas
4. L. Sánchez (Šp./Astana)
5. Polanc (Slovin./SAE Team Emirates) oba -8
6. Barguil (Fr./Sunweb)
7. Visconti (It./Bahrajn-Merida)
8. Froome (Brit./Sky)
9. Aru (It./Astana)
10. Haig (Austr./Orica-Scott) všichni -26
Průběžné pořadí:
1. Froome 22:54:37
2. Chaves (Kol./Orica-Scott) -11
3. Roche (Ir./BMC) -13
4. Van Garderen (USA/BMC) -27
5. Nibali (It./Bahrajn-Merida) -36
6. De La Cruz (Šp./Quick-Step Floors) -40
7. Aru -49
8. A. Yates (Brit./Orica-Scott) -50
9. Woods (Kan./Cannondale-Drapac) -1:13
10. S. Yates (Brit./Orica-Scott) -1:26

Reklama

Související témata: