Hlavní obsah

Vítěz cyklistické Tour de France Landis dopoval

LONDÝN

Vítěz Tour de France Američan Floyd Landis během nejslavnějšího cyklistického závodu dopoval. Šokující oznámení dnes zveřejnili představitelé Landisovy stáje Phonak, kteří se o pozitivním testu na steroidní hormon testosteron dozvěděli od Mezinárodní cyklistické unie (UCI) ve středu.

Článek

Pokud doping potvrdí i kontrolní B-vzorek, stane se Landis prvním usvědčeným šampionem Tour z dopingu a dodatečným vítězem bude původně druhý Španěl Oscar Pereiro.

"UCI nás včera informovala o neobvyklém poměru testosteronu a epitestosteronu ve vzorku, který odevzdal Floyd Landis po sedmnácté etapě na Tour de France," uvedl ve čtvrtečním tiskovém prohlášení švýcarský tým. Landis se právě před týdnem ve čtvrtek v sedmnácté etapě, poslední horské, po heroickém výkonu vrátil do boje o celkové prvenství, které si nakonec v neděli v Paříži vychutnal.

Svou vinu cyklista popírá. "Jestli jsem dopoval? V žádném případě!" řekl Landis v krátkém rozhovoru pro americký magazín Sports Illustrated. A dodal, že požádá francouzskou laboratoř o analýzu vzorku B. Sám přišel s vysvětlením, proč má v těle zvýšenou hladinu testosteronu. Mohou za něj prý jeho problémy se štítnou žlázou, které trvají víc než rok. "Musím kvůli tomu brát malé množství štítného hormonu. A to ústně," hájil se Landis, který se podle redaktora magazínu během interview rozplakal.

Mezinárodní cyklistická unie již ve středu informovala o jednom pozitivním testu během třítýdenní Tour, která je považována za nejtěžší etapový závod na světě. Jméno ale do výsledku B-testu nemůže zveřejnit. Informováni nicméně byli sám hříšník, jeho tým i příslušný národní cyklistický svaz.

Zrušil dva závody

Během čtvrtka se však právě nad Landisem začala stahovat černá mračna, protože se bleskurychle odhlásil ze dvou plánovaných kritérií. Jedno měl jet v Dánsku, druhé v Nizozemsku. Ve stejné zemi již v úterý jeden exhibiční závod vyhrál. Těsně před dalším však ve středu večer bez jediného slova pořadatelům z hotelu v Eindhovenu odjel.

Oficiálním důvodem zrušení účasti v obou kritériích byly potíže s kyčlí, s níž má Landis od pádu před několika lety chronické problémy a zanedlouho podstoupí operaci. I s tímto hendikepem třicetiletý Američan ve čtvrteční 17. etapě Tour v Alpách ujel nejbližším soupeřům téměř o šest minut a půlminutovou ztrátu na vedoucího Pereira vymazal o dva dny později v časovce.

O den dříve se přitom etapou doslova protrápil a z průběžného vedoucího místa se propadl až na jedenácté. Pokud bude diskvalifikován, posune se na 64. místo Pavel Padrnos, čímž by se postaral o nejlepší umístění českého jezdce na Tour v historii.

Před dvěma lety Padrnos závodil s Landisem ve stejném týmu US Postal a před startem letošní Tour jej tipoval na vítěze. "Je potřeba počkat, jak to bude Floyd odůvodňovat," řekl český cyklista ČTK. Dodal, že americká stáj je jednou z mála, kterých se doping zatím nedotkl. Phonak měl naopak usvědčených jezdců již několik. "A je trochu zajímavé, že případ stejné látky se ve stáji Phonak objevil již potřetí," upozornil Padrnos.

Pereiro má rozporuplné pocity

Landis nedělním triumfem navázal na sedmiletou nadvládu krajana Lance Armstronga, jenž v minulosti rovněž několikrát čelil obvinění z dopingu, ale nikdy mu nebyl prokázán. Tým Phonak požádá o analýzu Landisova B-vzorku. "Abychom dokázali, že pozitivní výsledek byl způsoben buď přirozenou cestou, nebo omylem," uvedla stáj s tím, že pokud ale druhý vzorek podezření potvrdí, Phonak okamžitě rodáka z Pensylvánie propustí. "Celé vedení i jezdec byli šokováni fyziologickým výsledkem," dodali týmoví funkcionáři.

Pereiro by dodatečné přidělení titulu rozhodně nebral jako satisfakci. "Mám rozporuplné pocity, protože je to špatná zpráva pro cyklistiku. Raději bych zůstal druhý a aby pozitivní výsledek nebyl potvrzen," řekl španělskému deníku AS.

Aféra ještě před startem

Jeden skandál zažila Tour už těsně před startem. Kvůli vyšetřování pro možnou účast v dopingové aféře ve Španělsku nebylo připuštěno na start devět jezdců včetně hlavních favoritů Němce Jana Ullricha a Itala Ivana Bassa. Ti údajně patří mezi zhruba šest desítek klientů lékaře Eufemiana Fuentese, u něhož policisté objevili množství nedovolených podpůrných prostředků.

Letošní Tour přitom svým průběhem byla jednou z nejnapínavějších v historii, což nahrávalo pořadatelům. Dnes jejich radost vystřídalo zděšení. "Pokud první výsledek potvrdí i analýza béčka, zloba a smutek ovládnou všechny, které letošní ročník nadchl," uvedl organizační výbor, jenž v posledních letech vynaložil velké úsilí na boj s dopingem.

I přesto je jím cyklistika stále poznamenaná. Další případ navzdory atmosféře způsobené španělskou aférou ještě před startem závodu překvapil i šéfa Světové antidopingové agentury WADA Dicka Pounda. "I přesto jsou ale pořád lidi, kteří při závodu chtějí a jsou připraveni podvádět. A to je hlavní problém cyklistiky," řekl agentuře AP.

Phonak měl ve svém kádru několik hvězd, jenž si dopingem pokazily svou pověst - například bývalý mistr světa Oscar Camenzind nebo olympijský vítěz v časovce z Atén Tyler Hamilton. Ten měl následně doping v těle i při Vueltě. Stáj proto na podzim roku 2004 málem nezískala licenci pro elitní závody seriálu ProTour.

Před čtyřmi dny si užívali Landisovy slávy i jeho rodiče. Poslední etapu přitom neviděli, přednost dali bohoslužbě. Arlene Landisová dnes řekla, že se synem ještě nemluvila, ale pokud vzal nějaký lék na tlumení bolesti problematické kyčle, pak by na něj vinu nesváděla. "Jestli to ale bylo něco horšího, tak si vítězství nezasloužil," řekla agentuře AP.

Dalšího komentáře se vystříhala, neboť by nechtěla nikoho odsuzovat předem. "Pro každého jezdce je to pokušení, to vím. Nebudu dělat unáhlené závěry. Ale zklamalo mě to," dodala.

Jedna z největších německých televizních stanic ZDF kvůli skandálu zvažuje, že přestane Tour vysílat. "Podepsali jsme smlouvu na sportovní událost a ne přehlídku farmacie," prohlásil šéfredaktor Nikolaus Brender.

Přehled nejznámějších dopingových kauz v silniční cyklistice za poslední tři roky:
18. července 2003 - Litevský cyklista Raimondas Rumšas byl potrestán ročním zákazem závodní činnosti za pozitivní dopingový nález na erytropoetin (EPO) při závodě Giro d'Italia.
4. srpna 2004 - Britský cyklista David Millar byl potrestán za doping dvouletým zákazem činnosti. Při policejním výslechu se přiznal, že užíval EPO, a to i při svém vítězství na světovém šampionátu 2003 v kanadském Hamiltonu. O titul později přišel.
19. dubna 2005 - Za použití krevní transfúze na Vueltě 2004 dostal dvouletý trest cyklista Tyler Hamilton. Američan měl pozitivní test už po svém triumfu v časovce na OH v Aténách, jeho kontrolní vzorek byl ale podle vyšetřovatelů v laboratoři záměrně příliš zmražen a stal se nepoužitelným.
13. července 2005 - Před druhou etapou Tour de France zatkla policie italského cyklistu Daria Friga. Ve voze jeho ženy četníci objevili dopingové prostředky. Nešlo o první Frigův prohřešek, v roce 2001 nalezli policisté při razii na Giru d'Italia v jeho pokoji různé nepovolené medikamenty.
8. listopadu 2005 - Špičkový španělský závodník a vítěz loňské Vuelty Roberto Heras měl při svém rekordním čtvrtém vítězství ve španělském etapovém závodě pozitivní dopingový test na zakázanou látku EPO. Později dostal dvouletý trest a bylo mu odebráno prvenství z tohoto závodu.
30. června 2006 - Německá stáj T-Mobile krátce před zahájením Tour de France vyřadila z nominace lídra týmu Jana Ullricha kvůli podezření z účasti v dopingovém skandálu ve Španělsku. Posléze byli ze závodu staženi všichni jezdci, kteří figurovali na seznamu 58 jmen včetně dalšího favorita Ivana Bassa.
27. července 2006 - Čerstvý vítěz Tour de France Američan Floyd Landis měl během závodu pozitivní test na hormon testosteron. O jeho případné diskvalifikaci rozhodne až kontrolní B-vzorek.
Zdroj: ČTK

Reklama