Hlavní obsah

Martinez vyhrál 11. etapu Vuelty, odstoupil Meňšov

BURGOS

Španělský cyklista Egoi Martinez korunoval ve středu úspěšný únik vítězstvím v jedenácté etapě Vuelty. Spolu s dvanácti soupeři se odpoutal od hlavního pole už na 27. kilometru, a když začali ostatní odpadat, Martinez vydržel. Z tříčlenné skupinky se utrhl třináct kilometrů před cílem v Burgosu a vyhrál s téměř minutovým náskokem.

Článek

Další místa obsadili jeho kolegové z úniku Španěl Inigo Landaluze a Ukrajinec Vladimir Gustov.

Hlavní pole dnes ztratilo na Martineze patnáct minut, ale zlatý trikot pro lídra španělského závodu udržel Alejandro Valverde. Za trojicí uprchlíků dovedl do cíle skupinu pronásledovatelů Nor Thor Hushovd, jemuž náleží modrý trikot pro vedoucího muže bodovací soutěže.

Vueltu vzdal dodatečný loňský šampión Denis Meňšov, který si už několik dnů stěžoval na nedostatek energie a dnes oficiálně odstoupil pro žaludeční potíže. Loňské vítězství Rusovi připadlo po pozitivním dopingovém testu Roberta Herase, letos však Meňšov od začátku zaostával a celkově byl až na 67. místě se ztrátou 47 minut na Valverdeho.

'Připravený zemřít'

Martinez zachytil hned úvodní nástup a kopcovitý terén s třemi horskými prémiemi, z toho dvě byly první kategorie, mu sil neubral. "Byl jsem připravený v dnešní etapě zemřít. Dal jsem do toho všechno a hleďme: já jsem vyhrál," radoval se v cíli jezdec týmu Discovery Channel. "Lidé mi přidělili nálepku jezdce, který se vrhá do úniků, ale nikdy to nedotáhl až k vítězství. Dneska jsem jim dokázal, že to není pravda," dodal nadšeně.

Dvanáctá etapa povede ve čtvrtek z Arandy de Duero do Guadalajary a může přinést další úniky. Na 162 kilometrech je jedna horská prémie a na závěr čeká peloton tříkilometrové lehké stoupání. Vuelta skončí 17. září v Madridu.

Vuelta - 11. etapa
Torrelavega - Burgos, 165 km
1. Martinez 4:20:32, 2. Landaluze (oba Šp.), 3. Gustov Ukr.) oba -55, 4. Hushovd (Nor.), 5. Usov (Běl.), 6. Loosli (Švýc.), 7. Moletta (It.), 8. Eltink (Niz.), 9. Davis (Austr.), 10. Rodriguez (Šp.) všichni -3:35.
Průběžné pořadí
1. Valverde (Šp.) 45:54:45, 2. Kašečkin (Kaz.) -27, 3. Sastre -44, 4. Gomez Marchante (oba Šp.) -56, 5. Vinokurov (Kaz.) -1:38, 6. Brajkovič (Slovin.) -2:05, 7. Di Luca (It.) -2:21, 8. Beltran (Šp.) -2:28, 9. Karpec (Rus.) -3:02, 10. Paulinho (Port.) -3:42.

Reklama