Hlavní obsah

Druhých míst mám plné zuby, chci vítězit, tvrdí český závodník

Praha

Třicetistupňový teplotní rozdíl musel překonat český biker Jaroslav Kulhavý ve středu po návratu z posledního soustředění na Kypru. Už za pět dnů nabere přitom znovu směr jih, protože sezóna pro elitu horských kol odstartuje v Jihoafrické republice netradičně Světovým pohárem, na který naváže prestižní etapový Cape Epic.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Biker Jaroslav Kulhavý.

Článek

Závod na Kypru jste dokončil osmnáctý v celkovém pořadí. V jakém rozpoložení jste devět dnů před prvním podnikem SP ve Stellenboschi?

Jsem trošku pozadu v tréninku. Přibližně před třemi týdny při soustředění na Kanárských ostrovech jsem onemocněl. Dokázal jsem pořád trénovat, ale největší intenzity jsem musel vynechat. Jsem trošku rozladěný, ale směrem ke Cape Epic nejde o problém.

A z hlediska startu Světového poháru jde o velkou komplikaci?

Byl jsem na testech krve, aby se vyloučilo, že jde o něco vážnějšího. Prostě jsem přechodil nachlazení. Dramatické teplotní přechody, kdy musím zvládnout i rozdíl třiceti stupňů, mi také nepřidávají. Ale s ohledem na prodlevu do dalšího Světového poháru naladím formu pro Stellenbosch, nýbrž pro Cape Epic. To je vrchol úvodní části sezóny.

Prestižní etapové klání na horských kolech pojedete počtvrté, poprvé však nebudete po boku Švýcara Sausera, ale prvně s Američanem Howardem Grottsem. Jak moc jste už Cape Epic řešili na Kypru, kde váš nastávající týmový parťák ovládl celkové pořadí?

Pro etapák mám dobrou formu. Chybí mi poslední tréninková fáze v podobě intenzity, ale na Cape Epic rozhoduje vytrvalost, kterou mám dobrou. Musím říct, že Howard je připravený skvěle. Možná měl trošku strach, aby osm dnů v sedle netrpěl. A nachystal se skutečně velmi dobře. Myslím, že ambice budou vyšší, než jsme si původně stanovili pro premiérový start.

Dvakrát jste se vracel z Cape Epic, který startuje 18. března, s vítězstvím, jednou jste byl druhý. Jaké jsou tedy plány nyní?

Jedeme společně poprvé, ale rozhodně chceme na stupně vítězů. Každý den musí člověk obhajovat výkonnost po dobu osmi dnů, což mi přijde jako skvělá výzva. Pochopitelně může přijít defekt či nemoc a je po nadějích, ale z hlediska formy jsme velmi dobře připravení.

A plány pro další fázi sezóny už jste rovněž stanovil?

Zaměřím se na Světové poháry, určitě absolvuji některé z dílů seriálu Kolo pro život v rámci přípravy, a pak pochopitelně mistrovství světa v Lenzerheide, k němuž upínám vše.

Je pro vás zisk druhého trikotu pro světového šampióna hlavní motivací?

Ano. Ve třiatřiceti tuším, že mnoho šanci nedostanu. A mám pocit, že poslední rok a půl z akcí, na něž jsem se zaměřil, sbírám druhá místa. Na MS v Novém Městě, při olympiádě v Riu, na šampionátu v Austrálii. Stříbrná šňůra je docela dlouhá. Závodím kvůli výhrám, druhých míst mám plné zuby. Chci zase vítězit.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články